Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

kapetan_lenc_sijanKapetan Lenc Sijan ( Captain Lance Peter Sijan ) je ime izuzetno sposobnog pilota ratnog vazduhoplovstva Sjedinjenih Američkih Država, Srpskog porekla, koji je učestvovao u brojnim rizičnim misijama iznad Severnog Vijetnama.Zvanični izveštaj USAF kaže da je u jednoj od takvih misija (njegova 52 misija u tom ratu ) na svom lovcu F- 4 on i oboren protivavionskom vatrom iznad Severnog Vijetnama. Dalje se kaže da je pilot Lance Sijan (Šijan) uspeo da se katapultira ali se dočekao vrlo nezgodno na zemlji i zadobio više preloma. Imao je frakturu lobanje i prelom desne ruke ali je bio i dalje u stanju da održava vezu sa spasilačkim helikopterima koji su ga tražili leteći iznad džungle.I veliki broj aviona ( 20 ) je učestvovao u operaciji spasavanja, pa je jedan od njih takodje oboren.

avionf-4_Sijan je nakon toga insistirao da više niko ne treba da rizikuje zbog njegovog života pa je nastavio da puzi kroz džunglu s namerom da se domogne dogovorene pozicije odakle bi lako bio pokupljen. Na tom mestu se nalazio i poseban lokator do koga je morao da stigne za odredjeno vreme ali je zbog slabosti , propustio jedinu šansu. Nadalje, bez hrane i sa malo vode, izbegavao je snage Vijetkonga punih 46 dana pre nego je konačno zarobljen 25. decembra 1967. godine. Uspeo je ipak i u tako malaksalom stanju da savlada Vijetnamske vojnike i pobegne ali je nakon par sati uhvaćen. Potom je od Vijetkonga doživeo nešto od onog pakla koji nam predočava recimo, film ,,Lovac na jelene,, ( Deer Hunter) Šta se sve zaista dogodilo ostaće tajna.

medalja_astiPo zvaničnoj američkoj verziji Sijan je preminuo od pothranjenosti i stalne fizičke torture ali je do kraja odbijao da oda bilo kakvu vojnu tajnu. Posmrtno je odlikovan medaljom časti ( Koliko se učešće u jednom takvom ratu kakav je Vijetnamski može zaista smatrati časnim, pitanje je za diskusiju ali to nije tema ovog teksta. Tortura nad zarobljenicima je žalosna stvar ali ubijanje civila napalmom iz vazduha je - još žalosnija stvar ) Novopečenim Američkim pilotima on se danas na vojnim akademijama predočava kao ugled. Smatraju ga jednim od najhrabrijih pilota u istoriji USAF-a, pravim junakom.

Osim činjenice da potiče sa naših prostora, ovaj čovek me je zaintrigirao i iz drugih razloga. Najpre, na fotografiji se vidi vrlo harizmatičan, šarmantan mlad čovek koji je sasvim sigurno mogao daleko da dogura. Pala mi je na pamet i jedna ,,sf,, ideja vezana za ,,alternativnu istoriju,, Naime, poznato je da su prvi Američki astronauti birani medju vojnim pilotima i mnogi su imali zabeležene borbene letove ( Naprimer, jedan od astronauta misije ,,Apolo,, imao je više misija u Korejskom ratu ) Zamislimo da je Lenc Sijan preživeo svoj rat i da je odabran medju stotinama vojnih pilota za učešće u tek osmišljenom Američkom svemirskom programu. Verujem da bi se u tome snašao a istorija koju znamo pošla bi nešto drugačijim tokom. Kopka me još jedno : da je rodjen koju deceniju kasnije i da se našao u svom ,,Fantomu,, nad zemljom svojih predaka - da li bi i tada samo izvršavao naredjenja ?

 

Author: Oliver Jovanović

Komentari

 • moravac said More
  :) Dobar dan, dear A.M.2024-jul koji je... 4 dana ranije
 • milo said More
  prekrasno, prekransno Pre 1 nedelje
 • Baki said More
  Svaka od milion slika Hubble je... Pre 1 nedelje
 • zalukajmy said More
  „Problem sa tri tela“ je... Pre 1 nedelje
 • Astronomski magazin said More
  Na žalost Duca NIJE uspeo da navede NI... Pre 2 nedelje

Foto...