Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Vojno - naučni sektor , kao što smo već o tome pisali (članak pod nazivom : ,,Leteće oči ratnika,,) nastoji da što pre izgradi seriju što manjih robotizovanih sredstava za  špijunažu, u prvom redu minijaturne leteće aparate. Medjutim, veliki problem stručnjacima predstavlja pogon ovih naprava.

Uglavnom je zamišljeno da letelice u vazduhu održavaju elise ili pokretna krila kao kod ptica i insekata a motori koji ih pokreću su ili umanjene kopije  motora sa unutrašnjim sagorevanjem ili su to elektromotori sa litijum-jonskim baterijama. E, sad tu dolazimo do jedne od čuvenih rečenica , velikog vizionara i SF pisca Artura Klarka koja otprilike glasi: ,,Što je mašina savršenija – to je manje pokretnih delova ! Upotreba sićušnih rotora, izgleda nije najbolje rešenje, što zbog prevelikog broja delova  što zbog nezgodne tendencije da se ovi slome ili izvitopere.

princip_rada_plazma_pogona

Shvativši ovo, naučnici sa Državnog univerziteta u Olkahomi koji inače tesno saradjuju sa vojnom agencijom za napredne projekte DARPA , razvili su nešto  revolucionarno – plazma pogon. Naime, iako je osnovni princip ,,plazma pogona,, odranije poznat ovo je prvi put da se ozbiljno ispituje u praksi. Radi se o motoru koji bukvalno nema pokretnih delova ! Jedan od ljudi tog projekta, Keran Ozturk, koji se godinama temeljno bavi proučavanjem aero-kosmičke tehnike tvrdi da je ,,manjak pokretnih delova,,  zaista neophodan uslov za funkcionisanje mikro - motora.Ovakav pogon će omogučiti u budućnosti i gradnju nano - letelica za koje bi inače izrada relativno komplikovanih motora sa većim brojem pokretnih delova čak i uz pomoć najsavremenijih uredjaja za manipulaciju materijom u okviru tog reda veličine, predstavljala zbog svoje složenosti pravu noćnu moru.Paralelno sa ovim projektom, jedan čovek, profesor DŽejmi DŽekob i njegovi studenti, razvijaju minijaturnu letelicu za Mars sa plazma pogonom koja će biti u stanju da koristi čak i tako retku atmosferu za potisak i kretanje.Ovo minijaturno ,,Marsovo krilo,, odvojiće se sa platforme nekog budućeg Mars - lendera i potom slobodno leteti nebom crvene planete istražujući nepoznatu okolinu.

Author: Oliver Jovanović

Komentari

 • moravac said More
  :) Dobar dan, dear A.M.2024-jul koji je... 4 dana ranije
 • milo said More
  prekrasno, prekransno Pre 1 nedelje
 • Baki said More
  Svaka od milion slika Hubble je... Pre 1 nedelje
 • zalukajmy said More
  „Problem sa tri tela“ je... Pre 1 nedelje
 • Astronomski magazin said More
  Na žalost Duca NIJE uspeo da navede NI... Pre 2 nedelje

Foto...