Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

dolari1.000.000 \( ! - pokušavam da shvatim kako to izgleda... Kao većina naših gradjana, ja sam to video samo u filmovima – znate ono: kofer pun ,,zelenih cigli,, uredno složenih, obmotanih papirnim trakakama. Šta sve može da se uradi sa tim parama ? Mnogo toga. Neke grane, recimo naše jadne poljoprivrede a čiji trudbenici često doživljavaju odnos svoje države prema njima kao ,,maćehinski,, - mogle bi naprosto da procvetaju. Koliko irigacionih sistema bi mogli podići za te pare, koliko farmi za bio-poljoprivredu, koliko brendova iz oblasti zdrave hrane bi moglo biti registrovano itd. itd? Pa onda druge oblasti – koliko škola u Srbiji bi dobilo ispravne sanitarije, koliko lokalnih drumova bi bilo presvučeno asvaltom itd. itd. itd? I na kraju (mada možda i ne bi trebalo nakraju ) koliko satelita bi Srbija mogla lansirati u kosmos sa tim parama? Zavisi i od njegove veličine i namene.

Da vidimo : ako cenu lansiranja jednog piko-satelita (težine dakle, ispod 1kg ) zaokružimo na 40.000 dolara, mogli bi poslati u orbitu njih ni manje ni više – 25 ! Ovde govorimo o klasičnom lansiranju ali lansiranjem sa stratosferskog balona cena drastično pada i mogla bi možda ,,smekšati,, i do ciglo 18.000 dolara po satelitu a to znači da bi u orbitu mogli izbaciti ...samo trenutak...55 satelita ! OK možda negde i preterujem ali svakako se radi o desetinama malih satelita sa Srpskom zastavicom na boku i ćiriličnim natpisom ,,Kosmička Agencija Srbije,, ili ,,Srpska Svemirska Agencija,, (kako god) ili bi za te pare mogli lansirati i neki veći, pristojni satelit. A recimo, naše opservatorije bi za te pare nabavile, uhuhu opreme, pa bi bez problema bilo i otkrića, recimo ekstra-solarnih planeta, why not ?

Ali, koliko shvatam (a na osnovu onoga što piše štampa i javlja TV) naši gradjani iz svog džepa, od svog poreza neće uložiti pomenutih 1.000.000 \) ni u sopstveni satelit ni u nekakav nedaj bože, refraktor, kanal za navodnjavanje ili autoput već će omogućiti Gospodinu Štajnhaueru da ako hoće eventualno, sam ima svoj sopstveni satelit ? Koliko sam shvatio, od ogromne je državne i nacionalne važnosti da se pomogne jednom našem studentu, Miladinu Kovačeviću koji je u nekom kafiću, kažu prebio pomenutog Štajnhauera i uplati se zato od poreza naših gradjana već pomenutih...Znači li to da više ne treba da se brinemo ako negde van zemlje sa nekim strancem uradimo isto što i naš Miladin ? Pa i za nas će biti uplaćeno zar ne ?

Author: Oliver Jovanović

Komentari

 • moravac said More
  :) Dobar dan, dear A.M.2024-jul koji je... 4 dana ranije
 • milo said More
  prekrasno, prekransno Pre 1 nedelje
 • Baki said More
  Svaka od milion slika Hubble je... Pre 1 nedelje
 • zalukajmy said More
  „Problem sa tri tela“ je... Pre 1 nedelje
 • Astronomski magazin said More
  Na žalost Duca NIJE uspeo da navede NI... Pre 2 nedelje

Foto...