Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Dosada smo čitali o raketama lansiranim s klasičnih kopnenih kosmodroma,sa velikih transportnih vozila, pa o raketama koje poleću sa morskih platformi - kosmodroma,onih sa nuklearnih podmornica i raketa koje na put polaze sa stratosferskih balona.Ali verovatno niste čuli za balističke rakete koje poleću sa -vozova ?!?

Voz_1

Država vlasnik / proizvodjač SSSR
ICBM-Projektil
Projektil u položaju
za lansiranje

Naziv Молодец RS-22B
NATO klasifikacija    SS-24 ,,Scalpel,,
Vozilo železničkog transporta nosač ICBM  projektila
Dizajner VF Utkin
ProjektilI
Tip RT-23 UTTH
Dužina 23,0 m
Promer 2.4 m
Početna težina 104,80 t
Stanje orudja
Stavljen van pogona
Komandna-soba

Godine 1969 u Sovjetskom Savezu je potpisan prvi doKument o dizajniranju posebne vrste vozova - nosača balističkih projektila.Verovalo se da su oni zbog svoje pokretljivosti i trajnosti u stanju preživeti takozvani ,,First Strike,, i uzvratiti nuklearnom odmazdom. Stroga ispitivanja su obavljena u različitim klimatskim zonama SSSR - a (od tundri do pustinja) kada je ukupno predjeno više stotina hiljada kilometara puta.

Testovi balističkih projektila RT-23 UTTH obavljeni su  na kosmodromu  ,,Plesetsk,, Težina rakete je oko stotinu tona. Bilo je predvidjeno da ova vrsta vozova (napravljeno ih je na desetine) koja u mirnodopskim uslovima izgleda kao svako drugo prevozno sredstvo tog tipa, bude opremljena posebnim lanserom koji stupa u dejstvo nakon otvaranja pomičnog krova.

Projektili imaju nekoliko originalnih tehničkih ,,caka,, koje su omogućile nešto kraće telo u odnosu na druge rakete tog dometa a radi lakšeg ,,pakovanja,, u spremište voza. Start raketa je mogao biti obavljen sa bilo koje  tačke rute. Većina ovih vozova je sada u penziji ali s obzirom na trend obnavljanja ruske vojne moći - ko zna...

Author: Oliver Jovanović

Komentari  

Autor teksta ,,Vozovi apokalipse,,
0 #2 Autor teksta ,,Vozovi apokalipse,, 28-09-2009 10:55
Slažem se, mada bliži pogled...Lokomo tiva je ko svaka druga ali ovi vagoni su malo čudni.Kao putnički nikako nemogu da prodju jer nemaju prozore, možda kao teretni ali oko stručnjaka bi i tu znalo šta da gleda.U svakom slučaju potrebno je barem neko vreme da se iz vazduha ovo prepozna kao ,,nosač ICBM projektila,, a ne neki transport sirovina, mašinskih delova itd.
Miki
0 #1 Miki 26-09-2009 22:55
Kod ove ruske skalamerije je posebno "pogodno" što vagoni izgledaju potpuno obično i kada se pomešaju sa gomilama drugih vagona na ogromnim ruskim stanicama, nemoguće ih je pratiti ni sa zemlje a kamo li satelitski. Mrski neprijatelj nikako ne moža saznati gde se nalaze lanseri.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži