Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Projekt ITER neki nazivaju i ,,stvaranjem održivog Sunca na Zemlji,, Mnogi vrhunski naučnici (ali i neki državnici)  veruju da je ITER jedan od najvažnijih projekata ovog veka.

ITER je pokušaj izgradnje prvog eksperimentalnog fuzionog reaktora na svetu. Po uloženim, kako intelektualnim tako i finansijskim kapacitetima ITER sasvim nadilazi  i gradnju jedne ISS (Internacionalne Svemirske Stanice )

Broj delova za kompletiranje reaktora i pratećih komponenti je i do sto puta veći nego onaj koji ulazi u sklop ,,Boinga 747,, !

Ono što bi čovečanstvo dobilo ako ITER dokaže predvidjanja naučnika, gotovo da se ne razlikuje od bajke. Čovek bi zaista po prvi put u svojoj istoriji imao jedan neiscrpan, trajan izvor energije koji je uz to i - čist.

Naime, nema radioaktivnog otpada kao kod fisije.Nema ugljen-dioksida koji emituju klasične termoelektrane koje troše fosilna goriva i opasno zagadjuju okolinu.Gorivo fuzionih reaktora je - vodonik.A vodonika u svetskim morima ima u gotovo neograničenim količinama.

ITER-1

Fuzioni reaktori su uz to, sa stanovišta bezbednosti neuporedivo sigurniji od sadašnjih atomskih reaktora.U njima se ne dešava cepanje već sinteza elemenata koja ne proizvodi lančanu reakciju.Fuzioni reaktori su takodje idealni za pokretanje kosmičkih brodova, posebno budućih inter - steralnih letelica (Vidi : ,,QED Fuzioni reaktori,, u tekstu ,,Inter - steralni brodovi,, )

Istorijat :

Ruski naučnici su prvi osmislili sistem sa magnetskim zadržavanjem plazme nazvan TOKAMAK.Ovaj sistem je kasnije postao osnova ITER - u.Andrej Saharov je još 60 - tih godina prošlog veka govorio o potrebi izgradnje TOKAMAK- a (Toroidalna kamera sa magnetskim navojima ) Testirana u Institutu ,,Kurčatov,, ova ideja se pokazala vrlo uspešnom.

Maja 2006 godine, u Briselu su ministri Rusije, EU, Kine, SAD, Japana, Indije i Južne Koreje usaglasili, kako se to jezikom politike kaže - ,,zajedničke stavove,, po pitanju izgradnje prvog u svetu eksperimentalnog termonuklearnog energetskog reaktora (International Termonuclear Experimental Reactor) Za mesto na kome će biti izgradjen ITER odredjena je tada Francuska, i to nuklearni centar Kadarš. Postoji mogućnost da negde oko 2016 godine, prvi megavati poteku iz ITER- a.

ITER-2

U medjuvremenu iz Amerike stižu nam od nedavno i neke ,,brže,, vesti.

Februara ove godine naučnici Nacionalne laboratorije Lorens Livermor, u Kaliforniji, izjavili su kako su spremni da ovog leta isprobaju mamutski sistem lasera koji bi mogao da započne nuklearnu fuziju i (možda) dovede do proizvodnje struje iz beskrajnog izvora energije a bez zagađenja okoline.NJihov cilj je da se energija proizvodi kao na našoj zvezdi :  efikasno, čisto i - večno.Čovek je već stvarao u više navrata ,,sunca  na Zemlji,, ali su to bile samo kratkotrajne eksplozije vodoničnih bombi.

Istraživači labaratorije Lorens Livermor se nadaju da će uz pomoć velikog laserskog sistema građenog jednu deceniju (i u koji je uloženo blizu 4 milijarde dolara ) uspeti da izazovu kontrolisanu fuziju.

ITER-3
Početak izgradnje temelja kompleksa

Ovo ,,paljenje,, bi ustvari predstavljalo minijaturnu termo-nuklearnu eksploziju ali u labaratorijskim uslovima.

Snopovi 192 divovska lasera pogodiće tada metu veličine tablete, ispunjenu vodonikom.

I svi se nadaju da će ovaj eksperiment proizvesti više energije nego što je potroši.

Ostaje nam samo da sačekamo rezultate.

ITER-4
Unutrasnjošt tokamak komore

Author: Oliver Jovanović

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...