Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
1
2
4

Da li se neko seća jedne sada već davne Olimpijade održane u SAD koju je otvorio ,,leteći čovek u srebrnom kombinezonu,, ? Uzleteo je uspomoć posebne naprave na svojim ledjima na nekih desetak metara iznad zemlje i ,,krstario,, nekih dvadesetak sekundi.Reč je naravno o takozvanom ,,Raketnom pojasu,, To je Idividualni reaktivni uredjaj za prebacivanje ljudi kroz vazduh na relativno mala odstojanja.

Prvi konstruktori jednog ovakvog transportnog sredstva bili su, a ko drugi - Nemci.U Nemačkoj su vojni stručnjaci pred kraj Drugog svetskog rata testirali prototip raketnog pojasa.

Uređaj je nazvan "Himmelstürmer" ( Nebeski jurišnik ) On je ustvari više ,,skakutao,, nego leteo.Mogao je vrlo kratko vreme da nosi čoveka u proračunatim "skokovima" ispod 15 m.Trošio je  malo goriva ali ni nosivost nije bila zavidna . ,,Himmelstürmer,, nikada nije delovao dovoljno dugo da bi postigao temperature opasne po ljudsko telo tako da verovatno upotreba zaštitnog odela nije bila neophodna kao na savremenim raketnim pojasevima.

Namena : Nemačke inžinjerijske jedinice su ovo mogle koristiti za prelazak minskih pollja, bodljikave žice ili vodenih prepreka poput reka.Nema prave potvrde o korišćenju na frontu u realnim situacijama. Uređaj nikada nije bio namenjen za korišćenje u običnim trupama.

Na kraju rata ovaj uredjaj su zaplenili Saveznici ali nikada (navodno) nije testiran zbog navodne brige za ljudski život ,,probnog pilota,,Kasnije se uredjaju gubi svaki trag (ali možemo da pretpostavimo da je ipak odigrao značajnu ulogu u razvoju američkog ,,Jat Pack,, - a )

Nakon rata 1951 godine ,,Aerojet General Corporation,,  potpisuje sa Američkom armijom ugovor o gradnji  prvog raketnog pojasa.

Godine 1960 ,,Bell,, promoviše svoju verziju  raketnog pojasa.Pogon : vodonik-peroksid (Princip rada motora se sastoji u reakciji vodonik - peroksida u prisustvu katalizatora  u ovom slučaju srebra, pri čemu se stvara visoka temperatura a kiseonik za 1/10 milisekunde poveća svoju zapreminu 5000 puta što stvara ogroman potisak.

Ovo su podaci o nekim tipovima savremenih raketnih pojaseva :

Name

Max flight time

Max distance

Max speed

Max height

Max pilot weight

Fuel

Motor type

Fuel capacity

Price

Jet pack H202

33 seconds

500 ft

70 mph

120ft

180 lbs

H2O2

rocket

5.8 gallons

Not for sale

Jet pack H202-Z

43 seconds

1500 ft

77 mph

250ft

180 lbs

H2O2

rocket

8 gallons

Not for sale

Jet pack T-73

@ 9 minutes

@ c. 11 miles

@ 83 mph

@ 250ft

180 lbs.

Jet-A fuel

T-73 jet motor

5 gallons

$200,000 incl. training

Razvoj raketnog pojasa će se svakako nastaviti.Pronalazak ,,idealnog goriva,, (velike snage - minimalne mase) mogao bi da stvori neku novu tehnološku revoluciju na planu ovakvih individualnih sredstava .

Author: Oliver Jovanović

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 10 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 10 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 15 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 21 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...