Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Čovek koji je spasio svet - tvrdi poznati pisac Noam Čomski.Evo citata iz njegove knjige ,,Intervencije,, objavljene 2007 godine (ovaj deo knjige je napisan 2003 ) :

,,Da bismo stavili sadašnju situaciju u odgovarajuću perspektivu, korisno je vratiti se malo unazad. U oktobru prošle godine mogla se shvatiti dramatična priroda pretnji miru tokom samita u Havani povodom obeležavanja 40-godišnjice kubanske raketne krize kome su prisustvovali ključni učesnici ovog dogadaja sa Kube, iz Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Činjenica da smo uopšte preživeli tu krizu predstavlja pravo čudo. Saznali smo da je od nuklearnog uništenja svet spasao jedan ruski podmornički kapetan Vasilij Arkipov koji se oglušio o naređenje da ispali nuklearne rakete kada su američki razarači napali ruske podmornice u blizini Kenedijeve "linije karantina". Da je Arkipov izvršio naredenje, gotovo sigurno bi ruske nuklearne rakete pokrenule reakciju koja je mogla da "uništi severnu hemisferu" kao što je upozoravao Ajzenhauer,,

kenedi
Kenedi i Maknamara

Vasilij Aleksandrovič Arhipov (Василий Александрович Архипов) Sovjetski pomorski oficir rodjen je 1926 a preminuo 1999 godine.U trenutku najveće kulminacije takozvane ,,Kubanske raketne krize,, nalazio se na službi u nuklearnoj podmornici ( NATO oznaka : Foxtrot ) u vodama oko Kube.

Bio je 27 Oktobar 1962 godine, dan koji će svet pamtiti.Grupa od jedanaest Američkih razarača i nosač aviona ,,Randolf,, ( USS Randolph ) napala je Sovjetsku podmornicu s nuklearnim naoružanjem klase ,,Foxtrot,, tipa B-29 u blizini kubanske obale dubinskim bombama a u pokušaju da je natera na izranjanje (Ameri kažu - radi identifikacije ) Kapetan podmornice, Valentin Grigorijevič Savicki, bio je pripravan da lansira u znak odmazde nuklearni- torpedo ( za razliku od tvrdnje Čomskog o ,,nuklearnim - raketama,, drugi izvori pominju baš ,,nuklearni - torpedo,, Razlika nije mala jer u prvom slučaju se radi o napadu na sam kopneni deo SAD a u drugom bi bili uništeni samo površinski brodovi Američke ratne mornarice)

Po predvidjenom pravilu, lansiranje torpeda je moglo da se obavi samo uz saglasnost tri oficira - komandanta podmornice Savitskog, političkog oficira (komesara) Ivana Semjonoviča Maslenikova i Drugog Kapetana Arkipova. Prva dvojica bila su saglasna - Arkipov je bio protiv. Arkipov je uspeo da nagovori Savitskog da izda naredjenje o izronjavanju i sačeka radio - depešu iz Moskve o daljim koracima.

Na konferenciji koja je na četrdesetogodišnjicu kubanske raketne krize održana u Havani 13 Oktobra 2002, političar Kenedijevog vremena, Robert Meknamara (Robert McNamara) je primetio ,,kako je atomski rat bio daleko bliži nego što je to većina ljudi uopšte mogla i da zamisli,,

A Tomas Blanton, direktor ,,Nacionalne bezbednosne arhive ,,( National Security Archive ) je tom prilikom doslovno izjavio : " a guy called Vasili Arkhipov saved the world,,

Author: Oliver Jovanović

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži