Srđan Verbić je rođen 27. maja 1970. godine u Gornjem Milanovcu. Trenutno radi u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

verbic

Tokom školovanja bio je polaznik prvih programa Istraživačke stanice Petnica, učesnik više saveznih smotri „Nauka mladima“ i stipendista SANU i Republičkog fonda za talente. U oktobru 1986. dobio je Oktobarsku nagradu Grada Beograda za najbolji srednjoškolski istraživački rad iz astronomije.

 Diplomirao je teorijsku fiziku na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega počinje da radi kao rukovodilac programa fizike u Istraživačkoj stanici Petnica. Magistarski rad iz oblasti veštačke inteligencije odbranio je 2001. godine. Od 2003. godine učestvuje u međunarodnoj studiji učeničkih postignuća PISA, a od 2005. radi u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u početku kao savetnik-koordinator za prirodne nauke, a od 2013. godine i kao rukovodilac Centra za ispite.

SVerbic
S. Verbić

U januaru 2014. godine je doktorirao na temu vrednovanja testova znanja, na Univerzitetu u Beogradu. Dr Verbić je autor tri osnovnoškolska udžbenika iz fizike i recenzent više udžbenika i knjiga iz popularne nauke. Aktivno se bavi i promocijom nauke. Stručna javnost ga posebno ceni zbog dvadeset godina iskustva u naučnom obrazovanju nadarenih srednjoškolaca, tokom kojih je organizovao oko 100 seminara i radionica za srednjoškolce, studente i nastavnike, kao i dvanaest konferencija mladih talentovanih srednjoškolaca.

  • Magistarski rad: „Veza minimizacije slobodne energije, skrivenih Markovljevih lanaca i dekodovanja linearnih blok kodova“, Fizički fakultet u Beogradu, 2001.
  • Doktorat: „Heuristike za maksimizaciju informacione vrednosti računarskih testova znanja“, Univerzitet u Beogradu, 2014.

Vodio je projekat izrade predloga standarda za kraj obaveznog obrazovanja u prirodnim naukama. Veoma je aktivan u međunarodnoj mreži koja okuplja organizacije koje se bave talentovanim učenicima. Srđan Verbić je veoma aktivan na društvenim mrežama. Tako ga na Tviteru (@sverbic), kao i na njegovom blogu možete pratiti i čitati sve u vezi sa temama iz obrazovanja, nauke i rada sa mladim talentima. Srđan Verbić je i dobar promoter nauke, pa drži popularna predavanja i piše naučno-popularne tekstove. Pisao je i za rubriku Nauka na b92.net. Pogledajte njegov tekst o "Benezetovom eksperimentu".

 

Author: B92

Komentari  

Ing.Taisir Nahar
+2 #4 Ing.Taisir Nahar 07-01-2016 16:46
Ja sam Jordanac, Doplomirao sam na Beogradskom univerzitetu, I veoma dobro znam moju Bracu Srbe
Hvala Vam za sve sto radite za Izbeglice
Vi ste mala zemlja ali Veliki Narod
ahmad Majbout
+1 #3 ahmad Majbout 02-10-2015 15:34
Hvala vam za sve što učinili zs naš izbeglice.i pogotovo dece.
Dr.Ahmad Majbour
Diplomiran iz fakultetski Beograd 1991
KOBSON
+1 #2 KOBSON 05-05-2014 07:07
Ko je dr Srdjan Verbic, pa pogledajte sami na javno dostupnom servisu http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/nasi_u_wos.3.html i zakljucite sami!
Astronomska akcija
-1 #1 Astronomska akcija 29-04-2014 15:05
Srđan Verbić na Astronomskoj akciji Mladih istraživača Srbije u selu Vlase kod Vranja 1984.godine:
https://www.facebook.com/notes/astronomska-akcija-mis/budu%C4%87i-ministar-prosvete-na-astronomskoj-akciji/512919742145835

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži