Elon Musk Royal Society
Ilom Mask (Elon Musk),By Duncan.Hull - Own work, CC BY-SA 4.0, 

Život Ilona Maska (Elon Musk, 1971) je toliko dinamičan i ispunjen toliko velikim brojem važnih događaja, čak i globalno važnim da se ne može opisati u jednom članku. Da je ostvario deseti deo onoga što je do sada učinio opet bi privukao veliku pažnju javnosti. Njegova biografija je prevelika i za život deset ljudi.

Sa 10 godina zainteresovao se za računare i počeo da programira. Sa 12 prodao je svoju igru Blastar. Zatim je osnovao softversku kompaniju Zip2 koju je 1999. prodao za 340 miliona dolara. Tada je imao 28 godina. Osnovao je Internet banku X.com od koje će kasnije postati Pejpal. Osmislio je Mars Oasis, projekat za spuštanje minijaturne eksperimentalne bašte na Mars. Finansijski je pomogao kompaniju Tesla motors koja je proizvodila električna vozila i solarne panele. 2003. postao je njen direktor.

2015. je suosnovao OpenAl, neprofitnu istraživačku kompaniju čiji cilj je razvoj prijateljske veštačke inteligencije. Sledeće godine suosnovao Neuralink, neurološku kompaniju koja nastoji da razvije interfejs između mozga i računara. Iste godine osnovao je i Boring Company, kompaniju za izgradnju infrastrukture i tunela. I tako dalje. Danas je jedan od najbogatijih ljudi na planeti. A ima tek 48 godina. 

Ovo je njegova kratka i nepotpuna biografija.

Rodio se 28. juna 1971. godine u Pretoriji, u Južnoafričkoj republici kao sin kanadskog modela i nutricioniste Meje Mask i Erola Maska - južnoafričkog elektromehaničara, pilota i mornara. Njegova baba sa očeve strane bila je Britanka, a deda sa majčine strane bio je Amerikanac. 

Detinjstvo mu nije bilo baš najsrećnije. Roditelji su mu se razveli, a on je po sopstvenoj odluci nastavio život sa ocem, ali je kasnije shvatio da je to bila greška jer je njegov otac, kako je rekao, „užasno ljudsko biće“. Njegovim vršnjacima je nije bio simpatičan pa su ga kinjili, a jednom bacili niz stepenice i tukli dok nije izgubio svest. Sa velikom pažnjom je čitao Isaka Asimova. Nešto kasnije je shvatio da je Amerika zemlja u kojoj čovek može da uspe i gde su velike stvari moguće i sa 17 godina se preselio prvo u Kanadu, zatim u Ameriku. Diplomirao je fiziku i ekonomiju, upisao doktorske studije iz primenjene fizike i nauka o materijalima, ali je ove studije napustio posle dva dana da bi se bavio preduzetništvom. 

Elon Musk gives tour for President Barack Obama
Mask i predsednik Barak Obama kod  lansirne rampe na kojoj je Falkon 9 (2010.)

Oktobra 2001. je otputovao u Moskvu sa dvojicom kolega da kupi Dnjepar interkontinentalne balističke rakete koje bi mogle da prenesu teret u svemir. Ali od tog posla nije bilo ništa. Mask je za domaćine bio žutokljunac zbog čega je jedan od glavnih ruski dizajnera pljunuo. Kasnije Mask ponovo dolazi u Moskvu. Ovog puta je njegovoj grupi ponuđena jedna raketa za osam miliona dolara, ali je Mask smatrao da je to prevelika cena te je izjurio sa sastanka. Tada je shvatio da bi mogao da osnuje kompaniju koja bi pravila rakete po pristupačnoj ceni. Po njegovim računima sirovine za izgradnju rakete iznose svega 3% od prodajne cene. Konačno, zaključio je da je moguće napraviti raketu nosač čija bi eksploatacija, uz određene dorade bila čak deset puta jeftinija od postojećih. Nakon toga je sa svojih 100 miliona dolara osnovao SpaceX. Bilo je to u maju 2002. I tada kreće njegova svemirska avantura. Sklapa ugovor sa Nasom 2006. i zatim 2008. te dobija materijalnu podršku vrednu 1,6 milijardi dolara. Više o SpaceX

Sa timom Nase
Mask sa članovima Nase

Uporedo sa SpaceX razvija i kompaniju Tesla i danas se ne zna po kojoj kompaniji je poznatiji – i uspešniji. I dalje se bavi istraživanjem veštačke inteligencije kao i istraživanjem integracije ljudskog mozga sa uređajem koji bi mogao da bude implementiran u ljudski mozak kako bi čovek održavao korak sa veštačkom inteligencijom. Cilj je da se poboljša memorija ljudskog mozga i koji bi trebalo neposrednije da se poveže računarskim uređajima. 

Elon Musk Tesla
Mask sa automobilom Tesla

Sebe Mask opisuje kao polu demokratom, polu republikancem. Decembra 2016. postaje član dve tadašnje savetodavne komisije novoizabranog predsednika Donalda Trampa. Ali ubrzo je podneo ostavku u znak protesta zbog odluke predsednika da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Povodom saradnje sa Trampom izjavio je da „što više glasova razuma predsednik čuje to bolje“. 

Brojne su i Maskove filantropske aktivnosti. Donirao je 10 miliona dolara za Institut Budućnosti života, donirao je milion dolara za konstrukciju Naučnog Centra Tesla, 250 hiljada dolara za projekta solarne energije u Sami (Japan) itd.

Više puta se ženio, čak dva puta sa istom ženom (pošto su se prethodno razveli). Ima sedmoro dece, od kojih je jedno rano umrlo. Sa novom partnerkom ove godine je dobio sina kome je nadenuo ime „X Æ A-12“, ali to ime u Kaliforniji u kojoj Mask živi, nije prihvaćeno jer sadrži karakter koji nije deo engleskog alfabeta, te je ono promenjeno u „X Æ A-Xii“.  

Prema Vikipediji


SpaceX

SpaceX i Nasa uskoro lansiraju ljudsku posadu u svemir!

Ilon Mask kao novi Verner fon Braun


 


Komentari  
Neđo
+2 #7 Neđo 01-06-2020 15:15
Zaista je osvjezenje gledati jednog milijardera koji se ne bavi pukim stancanjem svog izradjenog proizvoda, ili obicnim umnozavanjem cifri, sto je manje vise karakteristika skoro svih njih.

Ovaj covjek se i dobro zabavlja i bavi se necim sto je interesantno i veliko, a da li ce sve ovo postati ozbiljno i korisno civilizaciji, vidjecemo. Ja se nadam da hoce.

Prvi korak je savladan, vidjecemo oce li ovo biti motivaciona pracka da nastavi do Mjeseca i Marsa :)
ddragovic
+1 #6 ddragovic 30-05-2020 20:07
hahaha Neša se ozbiljno uhvatio.
Ne brini za malog, sigurno neće imati NIKAKVE traume zbog imena ko mu je to uopšte ime
Đorđe
+2 #5 Đorđe 30-05-2020 17:41
Kao i svaki bogataš, malo je i on postao ekscentrik. Ali to ne mijenja činjenicu da je kul lik koji radi fenomenalne stvari.
:D
nesa
0 #4 nesa 30-05-2020 15:34
#3 dragant Zmisli da si tinejdzer i da se zoves X Æ A-Xii, koliko bi trauma proziveo u skoli i.t.d.
Ne sporim da je genije ali je takodje ekcentrik, kao i Tesla sto je bio.
dragant
+1 #3 dragant 30-05-2020 10:59
@nesa I meni je bezveze takvo ime ali gledam drugim očima. Ne sudim po onome što ne razumem. Ono što je sigurno to je da je on inteligentniji, i to u praksi ne na testovima, od skoro svakog čoveka na planeti i da kao takav vidi nešto što mi ostali ne vidimo. Šta je talenat? Talenat je onaj koji cilja metu koju svi vide ali ne mogu da dosegnu. Npr. Đoković, cilj da ima najviše GS-ova. A šta je genije? Genije je onaj koji gađa metu koji drugi ne mogu ni da vide. Npr Tesla, cilj da napavi obrtno magnetno polje.
ddragovic
+3 #2 ddragovic 30-05-2020 09:36
Jeste, slažem se, Musk je gromada čak i među mladim milijarderima u SAD svoje generacije.
Brat koji živi u SAD mi je napravio zanimljivo poređenje. Recimo Pikasa i Lui Davida (neolasicista, XVIII v.). David je neuporedivo bolji slikar od Pikasa, pravi maher s paletom, ali je daleko od Pikasovih ideja i pristupa umetnosti. Samo je Pikaso bio u stanju da od sica i volana od bicikla napravi bika! Samo je Pikaso mogao da promoviše kubizam i da na jednoj slici naslika i onu stranu objekta koji se ne vidi. Takav impakt nije imao niko stotinama godina, niti će. Sličan je i Musk. Njegove ideje ne može da prati niko. Gejts je svakako pametniji ali je daleko od Muska u vizijama. Ima mnogo bogatijih od njega ali to su 'obični' ljudi, bez klikera. Šta vrede Jack Mau, vlasniku Alibabe stotine milijardi kad se bavi rajsferšlusima i plastičnim cipelama? Musk razmišlja da poveže velike gradove pneumatskim tunelima za brži saobraćaj, ili o liftu do Meseca i sl.
nesa
0 #1 nesa 29-05-2020 21:09
Bio mi je gotivan sve dok ne procitah ovo u vezi imena deteta. prezirem to sprdanje sa imenima dece
Dodaj komentar