akl15 407

Mladi fizičari, polaznici Regionalng centra za talente iz Zrenjanina, u pratnji svojiih profesora fizike Maje Jaškov, Beate Bukosa i Miše Bracića su u subotu 18. jula 2015. posetili Astrokamp Letenka 2015 na Fruškoj Gori.

MBAKL

Astronomski kamp „Letenka 2015″ je petnaesti kamp po redu. Ove godine se održavao od 16. do 19. jula. Kamp su organizovala Astronomska društva „Lira“, „Novi Sad“ i „Kosmos“ iz Novog Sada i „Univerzum“ iz Bačke Palanke. Pokrovitelj je Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj APV. Astrokamp podržava Prirodno matematički fakultet iz Novog Sada.

  Članak sa bloga profesora
Miše Bracića Sve je fizika

Astrokamp okuplja fanove astronomije, astronautike, astrofizike i drugih, uglavnom prirodnih nauka. To je mesto gde se okupljaju kako astroamateri koji nadahnjuju svojim entuzijazmom i voljom, tako i univerzitetski profesori kao eksperti. Oni dolaze iz regiona od Makedonije, Srbije, BiH, Hrvatske do Rumunije, Mađarske, Slovenije i Slovačke. Ovde se razmenjuju znanja, iskustva, prikazuje i demonstrira različita astrooprema. Može da se vidi puno različitih teleskopa, kako ručne izrade tako i najpoznatijih svetskih proizvođača. Astrofotografi koriste priliku i mesto da naprave i foto zapis galaksija, maglina i zvezdanih jata. Mogu da se čuju interesantna predavanja eminentnih stručjnaka o aktuelnim naučnim otkrićima i svetskim dostignućima.

Poseta mladih fizičara Astrokampu na Letenci je njihova prva aktivnost kao polaznika RCTZR. Ovde su imali priliku da se susretnu sa njima novim naukama, atrofizikom i astronomijom, da se upoznaju sa teleskopom, da čuju interesantna predavanja o praćenju meteora, asteroidima, vodi u svemiru. Pomoću teleskopa su posmatrali Saturn, galaksiju Andromeda, planetarne magline, zvezdana jata i nekoliko dvojnih zvezda, a upoznali su i neka sazvežđa. Imali su prilike da vide kako rade i čime se bave astronomi amateri.

Radovan Francuski, pofesor istorije Zrenjaninske gimnazije i nastavnik fizike Miša Bracić i učenice OŠ “Vuk Karadžić” iz Zrenjanina, Lenka Stojkov i Jovana Turinski su posetiocima i učesnicima kampa predstavili Mihajla Pupina. U okviru Međunarodne godine svetlosti UNESKO je Pupina uvrstio u red naučnika koji su doprineli rasvetljavanju pojma svetlosti. Pupinovi indukcioni kalemovi su pročišćenjem i pojačanjem ptt signala doprineli poboljšanju globalnih komunikacija a njegovo električno rezonatorsko kolo omogućilo je komunikaciju pomoću radija. Ove 2015. se navršava i 80 godina od smrti velikog naučnika.

Da se astrokamp održavao u Pupinovo vreme on bi na njemu bio aktivan učesnik. To nam govori odlomak iz njegove autobiografske knjige Sa pašnjaka do naučenjaka: Mnoge noći tog leta proveo sam u vinogradu moje majke, spavajući uvijen u opakliji pod vedrim nebom, zureći u zvezde koje sam posmatrao pre petnajest godina, kada sam pomagao govedare da čuvaju seoske volove za vreme zvezdanih letnjih noći. Na um su mi padale zagonetke koje sam pokušavao da odgonetnem u to vreme, zagonetke o prirodi zvuka i svetlosti. Uživao sam u osećaju da sam, najzad, zahvaljujući Faradeju, Maksvelu i Helmholcu, i tu zagonetku odgonenuo: Zvuk i svetlost sliče jedno drugom, zvuk je treperenje tela, svetlost je treperenje elektriciteta.


AKL grupnaZajednička slika učesnika koji su se zatekli u kampu u subotu, 18 jula u 18.00h

 

 AKL 2015 - Grupna fotografija

AKL 2015 - članci o kampu


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...