AKL12-118Sa zadovoljstvom konstatujem da u našem kampu svake godine boravi sve više poznatih: astronoma (i amatera i profesionalaca), astrofotgrafa, fizičara, takmičara i drugih lica na koja smo se vremenom navikli pa više bez njih skoro da i ne možemo i za koja se odmah, čim stignemo na Letenku, raspitujemo. A ima i važnih i u društvu poznatih ličnosti iz sveta nauke i kulture uoptšte koji nam čine čast kada se pojave makar i samo na jedan sat. Lepo je šetajući kampom videti sve te ljudi i makar samo se pozdraviti s njima. Evo ko je od slavnih i poznatih ove godine viđen u kampu.

Napomena: ličnosti na ovoj listi se pojavljuju po slučajnom redosledu. Gotovo je sigurno da je neko važan, krajnje nenamerno, izostavljen. Razlog za tu moguću omašku je bilo samo kratko vreme za koje je trebalo pregledati oko hiljadu fotografija i uočiti za kamp najvažnije učesnike.
Anicin2 Profesor Ivan Aničin, fizičar, iz BG, učestvovao u razgovoru sa publikom. Izrekao je velike pohvale o našem kampu.
Bogosavljevici Dr Milan Bogosavljević, astrofizičar sa amerčkom diplomom. Direktor je osmatračke stanice na Vidojevici. Drugi put je u kampu. Kaže da se osećao veoma prijatno i da će i sledeće godine doći. Ovde ga vidimo sa njegovim sinom (koji tek treba da postane slavan i poznat).
DGajic

Profesor Dragan Gajić, PMF Niš, drugi put u kampu. Uvek drži zanimljiva predavanja na posebno birane teme. Kaže da se u kampu osećao prijatno i opušteno. Ima sugestije za naše naredne surete pa se nadamo da ćemo ga videti i sledeće godine.

Bikit2 Profesor Ištvan Bikit, fizičar sa PMF u Novom Sadu, prvi put u kampu. Došao je na samo nekoliko sati. Njegova poseta nam mnogo znači i nadamo se da ćemo ga i sledeće godine videti. Učestvovao je u razgovoru s publikom i drugim fizičarima.
Gagic Miloš Gagić, istoričar iz NS, od pre nekoliko godina redovan učesnik, a zadnje dve u funkciji jednog od organizatora. Njegov doprinos razvoju kampa je dragocen.
JelenaMilutinovic Jelena Milutinović sa sinom i mužem (u sredini). Jelena je novinarka B92, autorka serijala  Tajne nauke. Bila je na samo nekoliko sati u kampu, nadamo se da ćemo je videti i sledeće godine.
Bozic Nikola Božić, jedan od rukovodilaca ISP, urednik nauke na sajtu B92 itd. Redovan je posetilac od prvog kampa iako obično na samo jedan dan.
JGrnja Jaroslav Grnja, profesor u gimnaziji u Bačkom Petrovcu. Vrstan je astrofotograf. Sa Jankom Mravikom ove godine je snimio 13 tranzita vansolarnih planeta.
JStare Jurij Stare, iz Ljubljane je, odličan astrofotograf. Više puta je bio u kampu i održao nekoliko predavanja o obradi astrofotografije.
Koca

Mile Kočić, Koča, iz Sremske Mitrovice, gde je, između ostalog starešina Odreda izviđača. Brine za čitavu logistiku kampa.

Laza Dragan Lazarević, Laza, Vršac, motorna snaga Prirodnjačkog društva Gea. Organizator je Vršačklh astronomskih susreta. Zna na pamet sve o astronautici i skoro sve o ostalom.
LjubinkoJovanovic Ljubinko Jovanović, vodeći astrofotograf u Sloveniji, ali i mnogo šire. Živi i radi u Kranjskoj Gori. Ovde ga vidimo okruženog predstavnicima Centra za promociju nauke. Sa Juretom je redovan posetilac kampa. Nadamo se da će tako biti i dalje.
Majchorovic Ivan Majchorovič iz Slovačke. Pravi odlične astrofotgrafije. Dražao je nekoliko putra predavanje tokom zadnjih godina. Kaže da će i dalje biti redovan posetilac kamp. Visok, grlat, nasmejan, odmah je zadobio simpatije ostalih u kampu i tako postao slavan na našoj listi.
MSavic Marko Savić, BG, Grocka. Pobedio na prošlogodišnjem takmičenju i tako postao sudija za ovu godinu.
Radan-Godzila Radan Mitrović, Skoplje, glavni inicijator svih akcija Skopskog AD. Redovan posetilac kampa od samog početka. Ovde ga vidimo kako daje izjavu za jednu TV stanicu, a pored njega je njegov čuveni teleskop od milja nazvan Godzila. Na našoj listi slvanih i poznatih nalazi se na samom vrhu.
MGrnja-MItrovic Miroslav Grnja (levo, pored Radana), iz Slovačke, inače brat blizanac Jaroslava Grnje. Poznat je po svojim fotografijama atmosferskih pojava.
delegacijaVV1 Prof. Dragosav Petrović (rukuje se s Radanom), potpredsednik vojvođanske Vlade. Desno je profesorica Svetlana Lukić. Oboje su pružili izuzetan doprinos razvoju astronomije u našoj pokrajini.
MStojanovski

Martin Stojanovski, Skoplje. Više puta je bio na Letenki i očekujemo da tako i nastavi. Učestovovao je nekoliko puta u našem kvizu, a ove godine je održao zanimljivo predavanje "iz prve ruke". Naime, bio je na tri konferencije koje su organizovali Nasa i Esa, te je imao šta da nam kaže.

Nesa-Duca-Bogi Nenad Filipović i Dušan Vučković, obojica iz BG, u društvu sa  Bogosavljevićem. Dolazili su nekoliko puta na naša okupljanja. Rade dobru astrofotografiju, a Nenad (uz pomoć Dušana, Duce?) je napravio izvrstan teleskop.
Penjivrag Srđan Penjivrag, Zrenjanin, predsednik AD "Milutin Milanković", najpoznatiji komentator planetranih misija u našoj zemlji (najmanje).
Romana-snima Romana Vujasinović, BG, profesionalno se bavi filmskom montažom i snima najbolje kratke filmove sa astromskih okupljanja. Autorka je više filmova sa Letenke.
Bikit-Mrdja Prof. Dušan Mrđa, fizičar sa PMF u NS, desno, u društvu sa prof. Bikitom, razgleda Nenadov teleskop (koji se pominje gore u tekstu). Mrđin doprinos održavanju našeg kampa, ali i drugih astronomskih aktivnosti u Novom Sadu i Vojvodini je izuzetno dragocen. Inače je predsednik AD "Novi Sad" i Saveza astronomskih društava Vojvodine.
TijanaProdanovic Prof. Tijana Prodanović, astrofizičarka, PMF, NS. Od kako se pre nekoliko godina vratila sa doktorskih studija iz SAD za kratko vreme se nametnula kao odličan predavač i popularizator nauke.
Mravik Janko Mravik, Bačka Palanka, predsednik AD "Univerzum", višestruki pobednik u Mesijovom maratonu kod nas, a i pobednik na tom takmičenju u Hrvatskoj. Ove godine, zajedno sa Jaroslavom Grnjom, snimio je tuce tranzita vansolarnih planeta i otkrio jednu novu promenljivu zvezdu. Godinama donira pehare za Maraton i takmičenje na Letenki.

AKL12-118Sve važno o AKL12

Članci o Astronomskom kampu "Letenka 2012"



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...