Izveštaj

Letenka 2010

IMG_9104Da nije ovih granica i tih j..enih ata karneta priča oko Letenke i svih ostalih astronomskih skupova bi mogla biti bolja. Da bih doneo moj 16 inčni Light Bridge morao sam dva dana ranije da odem i da vidim kako ću i da li ću preneti teleskop preko granice. I tako nekako na jedvite jade sam uspeo da ga prenesem i imali smo ga opet na Letenci, ali ovog puta sve tri večeri. To što sam preneo teleskop je značilo i to da ćemo se dobrano stisnuti u kolima ali vredelo je. Nas četvorica iz Skoplja smo došli na Letenku, malo zipovani ali ipak stigli.

album Pogledajte album slika sa Letenke
Autor Martin Stojanovski

Letenka nas sačekuje sa organizacijom a la Koča. Sve pripremljeno za goste. Odmah smo se smestili postavili teleskope prijavili se, a na poljani su nas sačekali gladni komarci i vilin konjici koji su ih lovili. Autan i neki Kočin rasprskivač su ublažili stvar ali bilo je vedro pa nas je pogled ka zvezdama neodoljivo mamio pa nam komarci i nisu toliko smetali.

IMG_9030Na poljani su se već pozicionirali Ljubinko i Jure iz Slovenije kao i Janko i barća Grnja sa gostom Ivanom iz Slovačke.Bilo je i drugih ali ovi stvarno jaki pa ih valja izdvojiti. Bez dvojbe teleskop Letenke 2010 bio je Ljubinkov Takahaši  od 4 inča. Samo on je vredan žaljenja svih onih koji na Letencinisu došli iz bilo koga razloga. Opravdanog ili neopravdanog.

Ivan i Miroslav Grnja iz Slovačke su takođe doneli odličnu opremu ali meni se ipak naviše dojmila CCD kamera sa šiiiirooookoooo ugaonim objektivom za meteore od 195 stepeni. Ivan je snimao i kometu i neke asteroide i očekujem svakog dana da nam daju neki kraći izveštaj sa slikama i da nam objasne sami šta su tamo oni sve radili.

LightBridgeNaš teleskop je bio zadužen za uzimannje uzdaha u vizuelnoj astronomiji. Meade Light Bridge 16 u kombinaciji sa Ethosom 13mm zna to da uradi. Moram priznati da sam i sam na ovoj Letenci po prvi put video tako nešto i to nešto tako dobro. Pa zar tome i ne služi Letenka i astro hepeninzi uopšte. Velika pega na Jupiteru se videla odlično ali sada toliko dobro da je bila naradžasta. Isto tako i Senka Joa je bila dobra. Po prvi puta smo videli sa Martinom Neptunov satelit, Triton. M13 i M5 su oduzimali uzdahe jednako isto kao i M57 i M27. Moram priznati da sam nam M51 i slične galaksije malo podbacile zbog LPa ali smo zato pak uživali sa Veil Nebulom u Labudu sa OIII filterom.  I tako mogu do sutra.

Moram priznati da ja ne pratim puno predavanja na Letenci jer sam posvećeniji teleskopima i vedrim noćima ali sam ipak propratio predavanje ili razgovor sa Miroslavom Filipovićem. To je TED tip predavača. Zabavan sa moram priznati nekoliko za mene iznetih iznenađujućih podataka koje vredi proučiti. Čovek vas zna zamisliti to je sigurno i o njemu ćete pričati dugo vremena slagali se vi sa njegovim izjavama ili ne.

Valja spomenuti i dolazak mobilnog planetarijuma koji je par sati bio otvoren za goste Letenke sa interesantnim prezentacijama. Zorkića neću da spominjem jer se ljuti kad ga hvalimo.

Ma bilo je tamo puno sadržaja koje ja nisam ni uspeo pohvatati ali ima na Letenci uvek po nešto za svakoga. Nadam se da ćemo dogodine imati isto tako lepo vreme kao i ove a i prethodnih godina i da će biti još lepog druženja kao i do sada.  Pozdrav svima i hvala vam na lepom druženju.

album Pogledajte album slika sa Letenke
Autor Martin Stojanovski

Mitrović Radan

www.astronomija.com.mk

 

Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...