asteroid

Asteroidi, komete i metori digitalnom tehnikom - kako? Predavanje drže gosti iz Slovačke:
Ivan Majchrovič i Miroslav Grnja, udruženje astrofoto.sk

"Astronomi amateri sve češće za svoja posmatranja koriste digitalnu tehniku - DSLR, CCTV a posebno CCD kamere. Cilj ovog predavanja je pokazati način kako doći do zanimljivih rezultata.
prvo predavanje

Prvi deo predavanja sadrži opis pripreme CCD posmatranja asteroida i kometa, linkove na korisne izvore informacija sa interneta, stručan opis osnovne obrade snimljenog materiala i tipove na posmatranja. Takođe sadrži neke praktične savete i uputstva, koji su rezultati višegodišnjih posmatračkih iskustava članova našeg udruženja u ovoj oblasti. Pokazaćemo takođe neke zanimljive rezultate našeg rada. Ukoliko vremenske prilike to dozvole, slobodnim nastavkom predavanja bi moglo biti večernje posmatranje izabranih asteroida i njihova nasledna obrada.

drugo predavanje

Osnovna tema drugog dela predavanja je posmatranje meteora pomoću televizijskih sistema koristeći softverski paket SonotaCo (UFOCapture, UFOOrbit i UFOAnalyzer), opis sistema, praktične informacije i iskustva. Prezentacija snimljenih meteora. Informacije o međunarodnoj saradnji u ovoj oblasti, kao i o pripremanom projektu CEMENT (Central European MEteor Network). Dalje u nastavku predavanja je opis posmatranja meteora pomoću CCD kamera i digitalnih fotoaparata, prezentacija nekih snimaka meteora. U slučaju lepog vremena, mogla bi biti u radu nekoliko CCD kamera na posmatranje meteora i DSLR sa fisheye objektivom"

Ivan Majchrovič (*1962), član udruženja astrofoto.sk, zanima sa uglavnom CCD posmatranju asteroida, kometa, meteora, okultacija zvezda asteroidima
Miroslav Grnja (1967), član udruženja astrofot.sk, zanima se uglavnom fotografisanju astronomskih, kao i optičkih pojava u atmosferi.


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 23 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...