satori_suma

Astronomski kamp na Letenki je kamp za popularizaciju nauke, pre svega astronomije. Kamp organizuje Astronomski magazin uz pomoć prijatelja i to od 2001. godine.  Od 2006. Kamp finansijski pomaže Porkajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, kao i PMF u Novom Sadu.

Kamp se organizuje u julu (sedmi mesec), za onaj vikend kada Mesec ne ometa (ili bar najmanje ometa) posmatranje.

Namera organizatora je da kamp (program, tuš, toalet, obezbeđenje itd.) bude besplatan (svi gosti su dužni da za sebe obezbede šator i hranu). Međutim zadnjih godina kamp je postao toliko velik da su i troškovi znatno narasli te svaki kamper mora da učestvuje u finansiranju kampa, ali uvek je u pitanju simboličan iznos novca.

Program kampa je vrlo raznovrsan i sastoji se od niza predavanja, radionica, demosntracija, prezentacija, tribina itd. Iako ima i stručnih predavanja, većinom su ona popularna i razumljiva za svakog sa srednješkolskim znanjem. Sem toga, teme predavanja su uvek zanimljive i aktuelne. Neki programi imaju takmičarski karakter (takmičenje u otkrivanju određenih nebeskih objekata, astronomski kviz itd.).

Zavisno od broja učenika osnovnih škola organizatori kampa obezbeđuju i poseban program za osnovce.

Ne postoji obaveza da se prisustvuje ni jednom programu, ali računamo da ne biste došli da vas ništa ne interesuje. Neki programi su neprimetni iako se odvijaju. Recimo svako će dobiti potpune informacije o rukovanju teleskopom, o novostima iz sveta astronautike, astronomije itd. ako to zatraži, nezavisno od toga šta piše u zvaničnom programu kampa. Takođe, na kampu se vrši razmena softvera, ideja, znanja, informacija itd. To sve takođe spada u program iako se ne odvija u nekoj propoznatljivoj i vidljivoj formi. Sve zapravo zavisi od vas, gostiju kampa, od vaše inventivnosti i želje da nešto saznate ili da drugome prenesete svoje znanje. Zato, ako vas nešto interesuje, ne oklevajte da pitate. Pitajte pre predavanja, u toku predavanja, ili posle, u toku dana, noći, tj. kad god vidite zgodnu priliku. Pitajte!

Za koga je kamp? Za sve koji žele da saznaju, nauče ili da drugom prenesu svoje znanje (uglavnom su to studenti i srednješkolci, ali ima i čitavih porodica sa sasvim malom decom). To znanje je raznovrsno, od toga kako je nastao svemir i kako su napraljveni hemijski elementi pa do Zvezdanih staza i Ratova, tj. do naučne fantastike.

Odakle su kamperi? Sa svih strana, najviše iz Srbije, ali i iz svih bivših YU republika. Ponekad se nađe i neko sa sasvim drugog kontinenta. Zadnjih godina kamp sve više dobija međunarodni karakter.

Potrebno je da najavite svoj dolazak kako bismo mogli ceo kamp bolje da organizujemo. Jedno je kada se kamp organizuje za 50, a sasvim dugo kada se organizuje za 250 ljudi. Javite se, dovoljno je samo da napišete da ćete doći (i koliko vas dolazi, ako dolazite s prijateljima). I javite da li vam je potreban prevoz od Novog Sada do Letenke (i nazad).

Ali kad stignete u kamp onda se vrši prava, zvanična, prijava. Tu će te dati svoje podatke, zatim će vas neko fotografisati i izdati vam identifikacionu karticu koju nosite oko vrata (pokazalo se da su te kartice vrlo korisne kod onih koji se znaju samo preko mejlova i sa foruma, ali se inače nikad nisu videli).

Kamp ima svoj Organizacioni i Programski odbor, te posebnu službu koja brine o svemu i da sve bude u redu (video bim, snimanje, fotografisanje, ozvučenje, čuvanje opreme itd.).

Svi predavači su vrsni stučnjaci u svojoj oblasti. Među njima ima profesionalnih astronoma, profesora univerziteta, samograditelja telsekopa, književnika, iskusnih nebeskih posmatrača, studenata itd. itd.

Pratite vesti o kampu! Biće nekih novina koje će vas možda interesovati.

Sve što vas o kampu interesuje, pitajte !

il3


Komentari  
Aleksandar Zorkić
0 #6 Aleksandar Zorkić 24-07-2016 16:04
Citat Varga Csaba:
Zdravo . Interesuje me da li svaki dan ima autobusa tamo i nazad ? Posto nemam auto a ni sator. Pozdrav.

Nemamo mogućnosti da organizujemo prevoz svakog dana. I ovaj prevoz, u četvrtak i u nedelju, je na ivici naših mogućnosti.
Aleksandar Zorkić
0 #5 Aleksandar Zorkić 24-07-2016 16:00
Citat Vladan:
...
Ja sam student astrofizike (master) i ne znam koliko je zapravo namenjen meni i sta mogu da naucim na tom kampu?
Da li svako nosi svoj instrument pa posmatra ...
Pozdrav

1. Imaćemo predavanja na raznim nivoima. Sa sutente astrofizike će sigurno biti interesantno uvodno predavanje o rasipanju laserskog snopa, koje je pripremio prof. dr. Dušan Mrđa, a zatim i razgovor, odn. predavanje o gravitacionim talasima i o neutrinima. Plan je da u ovim razgovorima učestvuju prof. dr Dragan Gajiš, prof. dr Ištvan Bikit i prof. dr Dušan Mrđa..
2. U kampu uvek ima slobodnih teleskopa, a i onih koji će rado svima da budu na usluzi oko rada s teleskopom i u nalaženju zanimljivih nebeskih objekata.
Varga Csaba
0 #4 Varga Csaba 24-07-2016 15:38
Zdravo . Interesuje me da li svaki dan ima autobusa tamo i nazad ? Posto nemam auto a ni sator. Pozdrav.
Vladan
0 #3 Vladan 08-07-2016 01:14
Postovani, ja sam zainteresovan za astronomski kamp, ali imam par pitanja:
Ja sam student astrofizike (master) i ne znam koliko je zapravo namenjen meni i sta mogu da naucim na tom kampu?
Da li svako nosi svoj instrument pa posmatra i kako je to organizovano, posto ja nemam teleskop... a ni neko posmatracko iskustvo
Pozdrav
AKL
0 #2 AKL 15-06-2015 22:46
Jeste! Uvek ima dece u kampu. Pravimo radionice za njih.
Veroljub
0 #1 Veroljub 15-06-2015 11:18
Postovani,

da li je kamp children friendly, odnosno da li bi bilo u redu da supruga i ja dodjemo sa malom decom (5 i skoro 7 godina)?
Takodje, da li postoji neki program za popularizaciju nauke za malu decu?

Hvala unapred
Dodaj komentar