voda na mjesecu

Koliko košta litra vode?!

Voda naša svakidašnja. Više od tri petine našeg tijela čini voda. Kemičari ju opisuju kao H2O, dva atoma vodika spojeni s jednim atomom kisika. Nije svaka voda ista. Ima životne vode i one neživotne, čiste i nečiste. Jeste li znali da kad voda prođe kroz lopatice turbina hidroelektrana ona postane uništena? Naša zemlja podstiče gradnju malih hidroelektrana, pritom je postotak tako dobivene električne energije zanemariv naspram elektroenergetskog sustava u cijelini a šteta po ekosustav nesrazmjerno velika. Jedna kap motornog ulja onečisti milijun kapi prirodne, izvorske vode. No vratimo se na to koliko košta litra vode.

Računi „za vodu“ naših kućanstava više su manje ujednačeni. Nema neke prevelike razlike spram navika i brojnosti ukućana te lokacije življenja. Preko-nekoliko kubika čiste vode koju potrošimo u kućanstvu (svaki kubik je tisuću litara vode!) u konačnici koštaju manje nego da svakog dana u trgovini kupimo litru vode u PVC ambalaži! Naša je zemlja prebogata čistom vodom pogodnom za piće! Resurs je to zbog kojeg će se, nažalost, u doglednoj budućnosti voditi opake vojno-geopolitičke igre, ili su neke partije već odigrane. Sjetite se toga kad pročitate kako smo za bagatelu nekom „investitoru“ polu-poklonili strateški važan prirodni resurs! 

No dobro, litra vode u trgovinama se prodaje po cijeni od 1EUR, negdje više, negdje manje, ovisno o naljepnici i natpisu. U svakom slučaju nismo puno pogriješili ovakvom generalizacijom. Sva voda na planetu Zemlja nalazi se u morima, ispod kopnene površine, na kopnu - u rijekama i jezerima, te u atmosferi, pretežito u oblacima a sve zajedno tvori beskrajni kružni ciklus. I to je to, iznad tisuću dvije metara nadmorske visine vode zapravo i nema. 

Svemirski letači u Zemljinoj orbiti nemaju prirodni izvor vode. U svemirskim postajama i najmanja količina vode se cijeni poput zlata. Sve što je tehnički moguće reciklira se do zadnje kapi. Vodu tamo treba dopremiti s Zemlje a to nije jednostavno ni lako.  Jedna jedina litra vode u svemirskim brodovima ili postajama koje kruže oko Zemlje košta 10.000EUR – 15.000EUR, ovisno o raketi kojom se transportira! Krenemo li dalje od Zemlje, primjerice na put OKO Mjeseca, litra vode u takvom svemirskom brodu koštati će od 50.000EUR pa naviše. Popijete li litru vode na Mjesecu to će zadovoljstvo poreske obveznike, izraženo u trenutno aktualnoj valuti, koštati preko 100.000EUR! 

Voda je temeljna odrednica cijelokupnog života kakvog poznajemo, čuvajmo vodu, nje nema beskonačno, vodeni resursi su ograničeni! Svakog dana trebali bismo konzumirati 2-5 litara vode, ovisno o konstituciji tijela, naporima i sredini kojoj smo izloženi, godišnjem dobu. Na Mjesecu bi to koštalo 200.000EUR – 500.000EUR. Da, voda je bogatstvo!


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...