Poziv sam, kao i svake godine, dobio od Milana samo što mi sada slobodno vreme nije predstavljalo problem. Od odlaska na Letenku delilo me je samo par sitnih detalja:

Šator

SatorRealno, ako idete negde na kampovanje, velike su šanse da će vam trebati šator. Nakon uporedjivanja cena i kvaliteta po radnjama u Nišu, izbor je pao na model koji se u Tempo-u prodavao po ceni od 1900 dinara. Specifikacija kaže da na površini 205x185cm mogu stati dve osobe. Jednoslojni je te nisam siguran koliko bi kiše moglo izdržati ali za leto i letnje vremenske prilike pokazao se kao sasvim solidan izbor. Treba pomenuti da se pakuje u vrećicu, teži manje od 2kg a za postavljanje je potrebno čitavih 15 minuta i praktično svako to može učiniti. Od prateće opreme, uzeo sam podmetač za vreću za spavanje (oko 200 dinara) i jastučić na naduvavanje (takodje 200 dinara).

Hrana

Odmah ću vam priznati, meni hrana nikad nije bila prioritet :) Za kampovanje sam tražio kombinaciju za oko 8 obroka koja neće zauzimati previše prostora, biće "nosiva" i izdržaće par dana na povišenoj temperaturi. Izbor je pao na konzerviranu hranu, tost hleb, par pakovanja Plazma keksa i par flaša Rosa vode u novoj 0.75 ambalaži... Sve je upakovano u omanju torbu "za hladjenje" što je pružalo dodatne garancije da ću ipak preživeti ovu avanturu :) Sve je moglo da počne...

Kamp

OK, stigli smo nakon 40ak minuta vožnje iz Novog Sada. Tu stvari počinju odmah da budu zanimljive jer, dok stojim u redu na prijavnici, lik iza mene gleda u moj formular i vidim da ga nešto kopka :) Pita me: "Jesi ti ITkutak, ONAJ @ITkutak na twitter-u?" Odgovorim potvrdno i čovek se uredno predstavi - Ivan Katić, nama twitterašima (a i blogosferi) poznatiji kao @SadClown. I tako je sve počelo. Sutradan sam čisto izazova radi "našao" signal mobilne telefonije i poslao prvi tweet sa Letenke :)

Moram primetiti da program predavanja i radionica nije baš ispoštovan, ali se ipak radi o kampu i jednoj "opuštenijoj" varijanti učenja pa se to ne može zameriti. Želeo bih pomenuti one koji su mi privukli i držali pažnju. Pre svega, tu je predavanje Tima Mortona o vansolarnim planetama i metodama nalaženja istih. Zatim fenomenalno i veoma interesantno predstavljanje mikro-kosmosa izvedeno od strane Dr Tijane Prodanović. Uvek je lepo videti da neko sa toliko ljubavi i energije ume da objasni drugima šta je to čime se bave. Obavezno treba pohvaliti i Miliju Jovičića za izlaganje o vezi izmedju nauke i umetnosti.

Team ePilici on camp LetenkaOd radionica, pomenuo bih najpre trud Milana Miloševića da ukaže na primenu tehnologije u nauci ali pre svega na benefite korišćenja slobodnog softvera. Nadam se da će u narednom periodu to biti ozbiljno razmatrano na ovim prostorima. Druga, modelovanje raketa, imala je i takmičarski karakter. Trebalo je sklopiti raketu i kasnije je uspešno lansirati uz nekoliko pravila koja moraju biti ispoštovana. Kako je to izgledalo možete videti na sajtu Astronomije. Treba pomenuti još i imena timova koji su učestvovali u ovom poduhvatu: F.O.A.B. Tzar (Father Of All Bombs), GSM (Gimnazija "Svetozar Marković") i ePilići c-117A (ime tima inspirisano Twitterom budući da smo u timu bili ja i @SadClown). Može se reći da smo bili na visini zadatka i jedini tim koji je kompletirao sve faze lansiranja (uključujući i nalaženje rakete nakon pada).

Želeo bih posebno skrenuti pažnju na mr Natašu Stanić koja je bila uglavnom zadužena za rad sa najmladjima u kampu. Posmatrajući sa strane, moram priznati da se divim načinu na koji kod njih budi interesovanje za nauku i mogu slobodno reći neguje buduće generacije intelektualaca. Vredno svake pohvale i divljenja.

Tweetup :)

TweetUp na kampu LetenkaPostane vam jasno da je Twitter zaista uspeo da pokrije svaki ćošak planete onda kada na apsolutno "diskonetovanom" mestu uspete da okupite više od 5 twitteraša (okupite, ne zajedno dodjete tu). Rekoh već, najpre smo u kamp stigli @MMilann, @DejanPejcic, i ja (@itkutak). Odmah u redu iza mene se pojavio @SadClown a par dana kasnije su pristigli i @Kalkulus i @Tamburix. Tu je bio i @Statorbgw ali njega nema na slici. Ah da, slika.

Zaključci

Letenka drugariKamp Letenka je dobra prilika da vidite i upoznate toliko mladih i talentovanih ljudi na jednom mestu. Opušteno mesto gde se možete baš lepo odmoriti, uz fenomenalni ambijent koji pruža Nacionalni park Fruška gora.

Priča je mnogo šira a bilo bi neukusno forsirati je u jednoj temi. Za početak predlažem par linkova: Kalkulusov izveštaj sa Letenke, Fotografije sa Letenke, Sajt "Ona je astronom".

 

Slavko Ilić
www.itkutak.com


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 6 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...