Dragi moji đaci, da ne biste pomislili da ću sledeće redove pisati u stilu "šta ste sve propustili", napisaću ih u stilu "šta sam ja video" i to ću potkrepiti fotografijama. Iskreno, nisam uspeo da budem baš na svim predavanjina tokom petka i subote, pa zbog toga neću navesti sve predavače. Pošto su svi oni uložili trud da bi ta predavanja spremili, najbolje je da iscrpnije izveštaje pročitate na sajtu Astronomskog magazina, a kompletan plan predavanja možete pogledati ovde.

Kao što verovatno znate, Letenka je poznato izletište na Fruškoj Gori, na kome se nalazi i odmaralište, gde je nekada organizovana Savezna omladinska radna akcija "Partizanski put" (ovo verovatno ne znate). Upravo preko puta odmarališta bila je lokacija na kojoj je održan astronomski kamp.

letenka

Kamp je imao međunarodni karakter. Iako je tih dana bila nesnosna vrućina, po gradovima se "asfalt topio", na Letenci je uvek pirućkao vetrić koji je celu atmosferu činio prijatnijom, ali je bez prestanka zapetljavao zastave zemalja učesnika.

zastave

Prvo predavanje na kome sam prisustvovao bilo je "Laboratorijska simulacija Doplerovog efekta u astrofizičkim pojavama", dr Tomasa Nemeša, docenta na FTN-UNS. Predavač je napravio kratak uvod podsetivši prisutne šta je Doplerov efekat i zašto je značajan za astronomiju i astrofiziku, da bi na kraju pokazao aparaturu koju je sam konstruisao i napravio. Na žalost, nemam ni jednu fotografiju sa tog predavanja.

mrdja teleskopi

Sledeće predavanje održao je prof. dr Dušan Mrđa, PMF-UNS, predsednik AD "Novi Sad" na temu "Testiranje optičkih karakteristika reflektorskog i refraktorskog teleskopa". Predavanje je bila najava za testiranja koja su planirana da se obave tokom trajanja kampa. Inače, Dušan je bio gost naše škole pred kraj školske godine kada smo bili organizovali predavanja iz astronomije.

mikroskopi

Profesor biologije Igor Parožanin (čovek u žutoj majci na gornjoj slici) je održao predavanje "Mikroskopsko posmatranje bioloških uzoraka". Ono što je interesantno je da je sa sobom doneo nekoliko mikroskopa za koje je pripremio preparate biljnog i životinjskog porekla. Mikroskope je nabavljao po pijačnim rasprodajama od sopstvenih sredstava. Kao što se vidi na slici, najviše su se obradovali najmlađi učesnici kampa.

mikroskopi2

Naravno, obradovali su se i oni malo stariji astronomi kamperi.

milos

Sledeće predavanje je održao Miloš Gagić, predsednik AD "Kosmos", koga takođe poznaju đaci koji su bili na predavanjima iz astronomije u našoj školi. Miloš je održao interesantno predavanje o životu i radu na astronomskoj opservatoriji "Vidojevica", čiji je on saradnik. Naučili smo i koji je potreban i dovoljan uslov da neka krivina ili padina dobiju svoje ime. Posle tog predavanja proveo nas je kroz Sunčev sistem na sličan način kao i kada je gostovao u našoj školi, samo što je papiriće koji su simbolizovali planete zamenio kamperskim stolicama, a Sunce je predstavio loptom na naduvavanje, koja je "udenuta" u konstrukciju koša.

model1

Ili iz boljeg ugla... sa više "planeta"...

model2

Taman kad je trebala da bude podnevna pauza, odnekud se stvorila ekipa RTVa, pa je prvo Aleksandar Zorkić dao intervju. Deco, i njega poznajete jer je bio na otvaranju izložbe Ljubinka Jovanovića, a održao je i predavanje o planetama Sunčevog sistema, koje nadam se da niste zaboravili. Aleksandar Zorkić je urednik Astronomskog magazina, predsednik AD "Lira" i uz prof. dr Mrđu glavni organizator kampa.

zorkic tv

Posle Zorkića, intervju je dao i prof. dr Mrđa.

mrdja tv

Tokom podnevne pauze, posle ručka, taktički smo se prebacivali iz hladovine u hladovinu i razgovarali o astronomiji, evocirali uspomene iz studentskih dana i...

caskanje

Ovde vidite Ratka Miljkovca koga se sećate iz planetarijuma na Petrovaradinskoj tvrđavi, prof. dr Dragana Gajića sa PMF u Nišu, prof. dr Dušana Mrđau i Aleksandra Zorkića urednika Astronomskog magazina u razgovoru, u debeloj ladovini odmarališta na Letenci.

mrdja gagic

Naravno, deo podnevnog odmora je korišćen i za podešavanje teleskopa, a posle odmora se nastavilo sa predavanjima.

zorkic predavanje

 Aleksandar Zorkić nam je održao predavanje o nastanjivim zonama u svemiru.

gajic predavanje

Prof. dr Gajić je održao predavanje "Jesu li Marsovci evoluirali na zemlji?" i savršeno se nastavio na prethodno Zorkićevo predavanje.

U subotu u prepodnevnim satima prvo predavanje na koje sam stigao bilo od prof. dr Mrđe ma temu "Mionski detektor".

mrdja mioni

Na novosadskom PMF-u, katedri za nuklearnu fiziku, razvijen je mionski detektor jedinstven u svetu pomoću koga se može snimati unutrašnja struktura organskog tkiva.

Posle ovog predavanja usledilo je predavanje akademika prof. dr Slobodana Markovića na temu "Geologija Titelskog brega i zašto je ona značajna".

akademik

U tom momentu, uopšte nisam imao pojma (zbog moje neobaveštenosti) da je predavač akademik. Čak ni za vreme podnevne pauze kad sam kratko razgovarao sa njim, nisam imao pojma.

Ne znam da li bih smeo da kažem da je to predavanje najbolje predavanje kome sam ikada prisustvovao, ali od kako radim u školi i idem po seminarima ovo je definitivno najbolje predavanje. Tema vrhunska, izlaganje dinamično, sa promenama ritma, koje vam drže pažnju tako da željno iščekujete sledeću informaciju. Izlaganje je bilo prošarano anegdotama iz života Milutina Milankovića i ostalih glavnih likova ove epske sage o Titelskom bregu. Prosto... žao mi je što ovo predavanje nisam slušao pre 30 godina jer bih znao kada i od koga treba "bežati glavom bez obzira".  :o)

Ali to nije sve. Posle predavanja, kao na džez sešnu, iz publike su se pojavili prof. dr Ištvan Bikit i prof. dr Božidar Vujičić (profesori sa PMFUNS) koji su se zajedno sa Prof. dr Gajićem, prof. dr Mrđom (i ostalim koje nisam upoznao, a bili su prisutni, da mi ne zamere) nadovezali na temu, dopunjavali je, postavljali pitanja akademiku, a on odgovarao. Zatim su se i ostali zainteresovani uključili u razgovor, tema se proširila na kosmos... Ma, milina jedna. To je naprosto trebalo snimiti kamerom u celosti. Na žalost... niko nije snimao.

diskusija bikit

Prof. dr Ištvan Bikit (u beloj košulji). Žao mi je što se nisam sa njim pozdravio, bio je jako kratko. Kažu da je na Letenku došao pravo sa puta.

diskusija vujicic

Prof. dr Božidar Vujičić

diskusija gajic

Prof. dr Dragan Gajić

Sledeće predavanje održao je prof. Miša Bracić o našem velikom i pomalo zaboravljenom naučniku Pavlu Saviću. Ovde se ne bih zadržavao iz samo jednog razloga. Posle kampa, pre dan ili dva Astronomski magazin je objavio ovo predavanje tako da ga možete pročitati.

misa bracic

Poslednje predavanje, neposredno pre podnevnog odmora, bilo je iz geodezije. Inženjer Čedomir Stanković, specijalista geoinformatike je predstavio osnove geodezije, nekada i sada, predstavio savremenu geodetsku opremu i demonstrirao rad sa njom premeravajući kamp.

ceda pi

Posle ovog predavanja, usledila je pauza za ručak.

Srdan Penjivrag

Nakon pauze, oko 17:00 nastavljeno je sa radom i prisustvovao sam predavanju "Koliko smo daleko od osvajanja Marsa i zašto?" Srđana Penjivraga, a posle tog predavanja sam morao da krenem svojim putem.

Ono što nisam napomenuo je da je kamp neposredno pored sportskih terena, koji su mogli da se koriste, samo što je tih dana temperatura bila visoka i na teren su izlazili samo najhrabriji.

kosarkasi

U kampu je bilo i roditelja sa malom decom i za njih su bile organizovane aktivnosti kao na primer likovna radionica. Tema je bila, gle čuda, astronomija.

mali astronomi

Radmilo Mulić je inprovizovao knjižaru.

knjizara

Takođe, održavana su astronomska takmičenja i kvizovi.

A sada da nešto napišem odraslima, roditeljima i kolegama!

Drago mi je što sam bio, makar i na dva dana. Mogli ste i vi, poštovani roditelji da organizujete subotnji piknik na Letenci i da deca osete atmosferu ovog, u celom regionu jedinstvenog naučnog skupa.

Drago mi je što Letenka nije privatizovana. U svojoj tradicionalnoj neobaveštenosti, na kamp sam krenuo predpostavljajući da je odmaralište prodato. Poslednji put sam na Letenci bio 1983. kao brigadir SORA "Partizanski put 83".

Drago moi je da je neko ipak imao viziju da će taj biser Fruške Gore trebati jednog dana našoj deci.

Drago mi je što sam boravio i sa profesionalne strane. Iako ovaj skup nije akreditovan od strane Ministarstva prosvete i neću dobiti ni jedan jedini bod za stručno usavršavanje ipak mi je drago što sam pobedio svoju lenjost, seo u kola i došao. Prisustvovao sam na raznim seminarima, akreditovanim naravno, na kojima su predavači zloupotrebljavali svoju poziciju i  pred svim učesnicima demonstrativno "podnosili ostavke", na kojima se učesnicima vređala inteligencija, a od silne sujete međusobno su komunicirali u stilu "ja tebi vojvodo, ti meni serdare...".

Ovde toga nije bilo.

Ovde su se ljudi ophodili jedni prema drugima, kao prema istinskim prijateljima. Nisam primetio sujetu, nisam primetio rivalstvo. Svaki učesnik bilo kog uzrasta je mogao da priđe bilo kom profesoru, postavi pitanje i da dobije opširan odgovor. Čak, ni ta brojna dečica se ni u jednom momentu nisu posvađala, plakala.

Čuo se cvrkut ptica, radosna graja dece, a tu harmoniju su narušavali tek po koji automobil ili kamion, koji su prolazili pored kampa i nastavljali svojim putem, negde dalje...

Žao mi je što je Letenka prazna, skoro pusta. Možda sam neobavešten (opet) ali pitam se, da li se tokom raspusta u odmaralištu išta dešava?

ulica paviljoni

ulica kuhinja

Kada sam 1983. bio na radnoj akciji, sve je vrvilo od omladine, ispred paviljona je bilo posađeno cveće, vijorile su se zastave iz Bača, Tuzle, Kraljeva i ne mogu da se setim koja je, osim moje brigade, bila peta, a sa razglasa se čula muzika sve do sportskih terena.

Ne mislim da treba da pravimo kopiju Petnice. Mi smo mala zemlja, preskupo je to za nas. Ali, mislim da bi talentovana deca tokom raspusta mogla da borave na Letenci i da za njih budu organizovani dodatni sadržaji iz svih predmeta. Ne mislim samo na prirodne nauke. Imamo toliko renomirnih glumaca, pa zar bi im nešto falilo da poklone talentovanoj deci 5 dana tokom leta i da im drže radionice iz glume, recitovanja...

Pišući ovaj tekst našao sam da je u planu izgradnja sportskog trenažnog centra na Letenci. Pa to je lepo, ali jel može nešto da se izgradi i za treniranje prirodnih nauka? Eto, neka prenesu pravo korišćenja starog odmarališta Letenka na Univerzitet u Novom Sadu, pa neka oni organizuju rad sa talentima iz svih oblasti, i prirodnih i društvenih, a novi objekti neka budu za sportiste.

Da li mi je nešto falilo u kampu?

Da! Falilo mi je. Ako je tema astronomija, onda bi bilo lepo da se sa razglasa (ili na neki drugi način) čula muzika grupe "Mandarinin san", recimo pesma "Stratosfera" ili možda "Znaci", makar tiho u pozadini predavanja, da upotpuni ugođaj :o)

Organizatorima, svaka čast i moje iskreno poštovanje...

Pogledajte album fotografija SVETOZARA TRESKAVICE

KOLEKCIJA FOTOGRAFIJA SA AKL 2017


Astronomski kamp 2017 - kratak izveštaj

AKL 2017 - kratka foto šetnja kroz kamp

AKL 2017 - album fotografija: I. Majchrovič

AKL 2017 - Portreti iz kampa

AKL 2017 - Album: pogled kroz mikroskop

AKL 2017 - Album napravljen telefonom

AKL 2017 - Sunce

Pavle Savić

AKL 2017 - topografska karta Letenke


 

Author: Svetozar Treskavica

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži