Časopis Astronomski magazin ima brojne okolnosti na svojoj strani: iskustvo dugo deceniju, velik broj dopisnika u okolini i širom planete, skromna konkurencija (ako uopšte i postoji), dobra prohodnost na raznim televizijama i novinama, sve veća popularnost astronomije u svetu itd. Problem je, međutim, malo tržište koje ne može da finansira skup časopis. To i nezainteresovanost privrede i države da pomognu.

Stoga smo se početkom godine, putem konkursa, obratili Centru za promociju nauke za pomoć. Digli smo ruke od papirnog časopisa, jer je on duplo skuplji, i planirali online, PDF izdanje. Uostalom, i u celom svetu se prelazi na elektronske verzije časopisa.

PISMO

jedna-stranica
Jedna strana budućeg časopisa - ako bude izlašao

Sa ponosom ističemo da su apel za podršku našem časopisu, pismom Centru za promociju nauke, dali neki naši istaknuti naučni radnici. Ukupno dvadeset doktora nauka i univerzitetskih profesora, od kojih skoro polovina njih razvija svoju vrlo uspešnu karijeru u SAD i Australiji, potpisalo je ovo pismo. Sa nekim od ovih naučnika imali smo i ranije saradnju, a sa nekima od njih smo sad, baš povodom ovog pisma, prvi put stupili u kontakt. Sami su se javili. Za nas je to veliko priznanje.

STANDBY

Sad ostaje da sačekamo odluku konkursne komisije Centra za promociju nauke. U međuvremenu je skupljen i materijal za prvi broj i on se polako slaže u časopis. Najavili smo ga pre neki dan.

ODGOVORI

Evo i odgovora na pitanja koja su u vezi časopisa stigla.

johnny984:

- Nešto starih brojeva ima, negde. Samo teško ih je naći.

-        -  Da, to su članci planirani za online izdanje.

-        -  U tom broju objavićemo i jedan dao vrlo zanimljive glave iz knjige Paralelni svetovi.

Astro2

-       -  Da, magazine će biti dostupan preko Interneta. Da, na ovom sajtu (naravno, sve zavisi od Centra)


Komentari

 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 21 sati ranije
 • Siniša said More
  Ne znam, da li znate, ali naš je jezik,... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nekoliko desetina hiljada svetlosnih... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nešto me zanima. Znamo, da je... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Samo fali napomena da je to... 2 dana ranije

Foto...