zdi2011

Ove godine ukrstili su se putevi našeg časopisa i Zmajevih dečjih igara koje traju od 1. do 5. Juna u Novom Sadu i to, kako je normalno, u Zmaj Jovinoj ulici. Poziv da na Igrama učestvujemo prihvatili smo ozbiljno i sa zadovoljstvom. Moto Igara ove godine je: „Pitam se, pitam“, a naš program smo nazvali: „Pitam se, pitam, gde je Zmaj na nebu“.

Naravno, kao i obično iza časopisa stoje AD „Novi Sad“ iz Novog Sada, AD „Univerzum“ iz Bačke Palanke i AD „Lira“ iz Novog Sada. Možda će nam se priključiti i AD „Milutin Milanković“ iz Zrenjanina.

AMc_logo-226

Evo šta smo planirali:

Svakog dana od 18 sati pa nadalje u centru Novog Sada stajaće teleskop za one koji žele da gledaju kroz njega. Ako bude vedro kroz specijalan filter moćiće da se vidi ima li na Suncu pega, a kasnije posmatraće se – ono što nam preosvetljeno nebo nad Novim Sadom dozvoli.

Glavni naš program planiran je za subotu, 4. juna. Tog dana u 18 sati postavićemo desetak teleskopa, tri platna za isto toliko projektora. Za prolaznike smo pripremili oko 700 odabranih fotografija i nekoliko interesantnih kratkih filmova sa temom astronomijie. Važno je da bude vedro kako bismo mogli da uživamo u mladom Mesecu i otkrivamo šta još može da se vidi. A ono što na nebu ne možemo da vidimo posmatraćemo na platnu. Projektovaćemo Stelarijum, odličan astronomski program i potražiti Zmaja. Naravno, nebeskog Zmaja, tj. sazvežđe.

A planiramo još mnogo toga. Recimo mali kviz (biće i odgovarajućih nagrada), zatim crtanje planeta za najmlađe astronome. Te crteže ćemo da skupimo i najbolje objavimo na našem sajtu i časopisu.

Posetite na na Igrama.

 


Komentari

 • Liv said More
  ... 23 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 2 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  3 dana ranije

Foto...