TitancloudsJWST annotated

Svemirski teleskop Džejms Veb, vredno radi. Ovog puta pogledaćemo njegove fotografije najvećeg Saturnovog satelita, Titana. 

Titan je neobičan satelit već i time što jedini, osim Zemlje, na svojoj površini ima tečna jezera, reke i mora! Zato se astrobiolozi uporno nadaju i nadaju, da tamo u tim vodama ima nešto živo. Zapravo, to nisu vode već ultrahladni ugljovodonici, etan i metan, koji su tečni na tako ekstremno niskim temperaturama (-290 179 stepeni Celzijusa) kakve vladaju na Titanu. 

TitanSSTitan iz programa SkySafari Pro 6

Da li na Titanu ima života već bismo znali da je on bliži i da se nalazi na mestu npr. Meseca. Ovako, teško je i skupo tamo leteti. I let traje jako dugo. Ali svejedno, naučnici koriste svaku priliku da ga posmatraju. I eto, JWST je okrenuo svoja ogledala ka Titanu i poslao ove divne fotografije.

TitancloudsJWSTandKeck annotated

Snimljene su upotrebom različitih filtera kako bi se jasnije naglasili neki detalji. Na obe slike vidimo sezonske oblake (na severnoj hemisferi), tu je i more od metana Kraken Mare, zatim peščana dina Beleta. Meteorolozi poklanjaju pažnju oblacima i uočeno stanje porede sa kompjuterskim modelima. 

Imajte na umu da se Titan nalazi 1,5 milijardi kilometara daleko od nas, ali da ipak znamo čak i kakvo je vreme na njemu, istina sasvim ugrubo, ne u detaljima.

Snimke ne načinio JWST4. novembra 2022. 

Izvor: Astronomy

 

 


Komentari

 • selena said More
  To je atmosferska pojava, a atmosfera... 3 dana ranije
 • gost1 said More
  odlicno...covek je nula, nista bitno za... 3 dana ranije
 • gost1 said More
  hvala 3 dana ranije
 • Jovan said More
  Koliko je meni poznato, temperatura... 4 dana ranije
 • danijel said More
  Hvala Marino, trudim se. :D
  x (x)... 5 dana ranije

Foto...