amol2016UVODNA NAPOMENA

Ovaj broj kasni oko dve godine ili malo više, jer je trebalo da izađe 2014-te, onda kada je stigao članak profesorice Ljiljane Grujić Dobrosavljević o Hipatiji. Ali kada ne postoji rok za objavljivanje onda je dovoljan svaki, pa i najmanji razlog da se ono odloži. Tako se doguralo do ove godine. Zbog ovolikog kašnjenja ceo broj je nekonzistentan i predstavlja prost skup članaka onako kako su pristizali. Neki su, na žalost, u međuvremenu postali neaktuelni te nisu ni ušli u ovaj broj (mada su objavljeni na našem web sajtu). Ali neki su zaista toliko vredni (a nisu bili pogodni za sajt) da je, AM online, zapravo samo zbog njih konačno i objavljen. Tu mislim na već pomenuti članak «Hipatija Grkinja: umna kći zalazećeg sveta», prof. dr Ljiljane Grujić-Dobrosavljević, o slavnoj antičkoj matematičarki koja je imala tragičnu sudbinu da bude pametna i lepa u vreme kada je Aleksandrijom harala prezira vredna bezumna rulja hrišćanskih vernika.

Takođe mislim i na članak našeg velikog evolucioniste dr Aljoše Tarasjeva «Evolucija, kreacionizam i pogled na svet». Ovaj tekst će nekima biti preobiman i naporan za čitanje. Na žalost, zbog nedostatka intelektualne znatiželje i snage oni će ostati uskraćeni za važno znanje.

Najaktuelniji članak je svakako tekst prof. Grujića o gravitacionim talasima koji su nedavno detektovani u SAD. Ovo otkriće mnogi astrofizičari svrstavaju ju najznačajnije do sada u ovom veku.

Tu je i članak Aleksandra Otaševića «80 godina AD “Ruđer Bošković”» koji je autor izneo 2014. na dvodnevnoj konferenciji AD «Novi Sad» "Amaterska i profesionalna astronomija Srbije". Rad je zapravo svojevrsna novija istorija astronomije u nas i zaslužuje posebnu pažnju.

Ne mogu a da ne pomenem i kratku priču o pustinji Atakama u kojoj je smeštena  opservatorija Nanten, a koju je još pre dve godine posetio naš poznati astronom prof. Miroslav Filipović.

Mnogima će biti zanimljiv i članak Draška Dragovića o tome šta bi se desilo sa čovekom kada bi se iznenada, kratko našao u vakuumu. Da li bi to iskustvo bilo i fatalno za njega, ili bi on ipak uspeo da preživi neko sasvim kratko vreme, tima je tog članka.

AM online možete preuzeti ovde

pdf 26,4 MB, 61 strana

download

 

 


Komentari

 • Miloš Bošković said More
  Čestitam i jedva čekam!! 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Sigurno je da će se u budućnosti... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Asteroid Bennu, ranije poznat pod brojem... 2 dana ranije
 • Miki said More
  @Dragan

  Pa tako nešto i rekoh, sva... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miki, sve stoji ali ne stoji to sa... 4 dana ranije

Foto...