plakat indiego

Što se dogodilo?

Područje niskog tlaka zraka imenovano "Yvette" ili "Tamara" uzrokovalo je 14. – 16. maja 2014. poplave na području Balkana. Oborine u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini bile su najobilnije u 120 godina otkako se bilježe meteorološka mjerenja. Kiše, aktivirane bujice i klizišta podigle su vodostaje rijeka što je dovelo do poplavljivanja okolnih nizina. Poplavne vode uzrokovale su 2.000 odrona diljem jugoistoka Europe. U poplavama iz 2014. indirektno je pogođeno preko 2 miliona ljudi. Tisuće životinja ostalo je pod vodom. Biljni svijet mjesecima kasnije pokrivalo je blato.

Poplave je prouzročila priroda. Za posljedice šteta u velikom dijelu krivi su izvršne vlasti i ljudi. Nedostatkom sredstava preventivne mjere gotovo da se ne provode. Nasipi oslabljeni iskopima šljunka stari su 50 i više godina. Korita rijeka, odvodni i oborinski kanali čiste se neredovito. Stanovništvo baca u kanale i rijeke razni otpad: plastične boce, vrećice, papir, staklo, ostatke hrane i higijenskih proizvoda. Direktno si ugrožavamo život i okoliš, zagađujemo vodu, zemlju i zrak. Stvaraju se plutajući otoci smeća koje poplave rijekama raznesu po cijeloj planeti.

Što ćemo mi u vezi toga učiniti?

Projekt Balkanske vode ima cilj izdati knjigu koja sadrži dječje stripove na teme poplava nacrtane na radionicama tijekom 2015. godine u mjestima: Gunja (RH), Obrenovac (RS), te Maglaj i Doboj (BiH).

U knjizi su i iskrene priče o životu za vrijeme poplava, fotografije šteta prouzročenih poplavama i fotografije korita onečišćenih rijeka.

Knjigu A4 formata od 156 stranica u boji, na jezicima triju zemalja uz prijevod na engleski, dijelit ćemo djeci i mladima u spomenutim mjestima u zamjenu za 5 iskorištenih plastičnih boca (PET ambalaža) ili 5 komada PE-LD ambalaže (fleksibilne boce, vrećice za kruh i smrznutu hranu…).

Primarni cilj je postupno graditi svijest među djecom i mladima da se otpad više ne baca u rijeke i na taj način preventivno djeluje na štete od poplava.

Organiziranim radionicama pomogli smo djeci da se na kreativan način oslobode trauma i strahova od poplava, skupljanjem otpada dajemo im priliku da nauče nas starije kako poštivati prirodu.

Kako nam vi možete pomoći

Ukupno planiran budžet za provedbu projekta iznosi 4.000 USD od kojih se 3.000 USD planira pribaviti putem grupnog financiranja preko Indiegogo crowfunding platforme. Skupljena sredstva utrošiti ćemo za tisak 1500 knjiga koje dijelimo djeci u 4 spomenuta mjesta u zamjenu za plastični otpad.

Sva dodatno prikupljena sredstva ulažu se u daljnji tisak knjiga, promocije, izložbe i prikupljanje plastične ambalaže u nizu mjesta uz tok rijeke Save koja prolazi kroz sve tri zemlje, zatim Bosne, Morave i drugih. Projekt bi provodili godinama s ciljem da u što većoj mjeri ekološki osvjestimo stanovnike ovih, ali i ostalih prostora. Čiste rijeke znače život, nama danas i generacijama koje dolaze.

Tko smo mi

Udruga ljubitelja stripova StripOs Osijek, osnovana 2009. godine, sa glavnim ciljem očuvanja baštine stripa ipoticanje kreativnog stvaralaštva djece i mladih. Radeći Festival dječjeg stripa u Gunji 2015., rodila se ideja izrade regionalnog humanitarno-ekološkog projekta koji bi obuhvatio područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije pogođene poplavama 2014.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...