U ovome video filmiću možete vidjeti kako u stvarnosti izgledaju motrenja i snimanja Sunca iz zvjezdarnice Apollo. Zvjezdarnica Apollo specijalizirana je za praćenje aktivnosti Sunca i sve ovo što u filmiću vidite, snimljeno je u njoj, baš onako kako se to svakodnevno radi.

Teleskop kojime se to radi je Sky-Watcher Maksutov-Cassegrain MAK 127 koji je prikazan u videu. Foto i video snimači koji se koriste su Canonovi fotoaparati EOS serije, a astrokamera je Astrolumina QHY 5-II-c.

Cilj ovoga video filmića je da ljudima približi i pokaže kako astronomi u stvarnosti vrše takva motrenja, da im pokaže kakvi se instrumenti i oprema koriste, kako teče slijed pojedinih radnji, na što trebaju paziti, kakve se opasnosti u tome kriju i kako ih izbjeći. Svjesni smo činjenice da većina ljudi nikada nije bila u zvjezdarnici, da nije vidjela što se u njoj nalazi, a pogotovo nisu vidjeli kako se to sve koristi.

Najčešći susret s teleskopima većini je bio onaj kada su na ulici ili kakvoj livadi vidjeli, a neki čak i pogledali, kroz male amaterske teleskope na tronošcima. No, u zvjezdarnicama se koriste veliki teleskopi kojima upravljaju računala i napredna tehnologija. Takvim teleskopima se može upravljati i iz udaljenih mjesta putem računalne mreže ili čak i preko Interneta s drugoga kraja svijeta, ukoliko su ti teleskopi na njega povezani. U tom slučaju riječ je o robotiziranim teleskopima. Upravo takvi teleskopi se nalaze u zvjezdarnici Apollo.

U videu su prikazane metode opažanja Sunca projekcijom na zaslon, vizualno motrenje, važnost solarnog filtra, snimanje fotoaparatom i snimanje astrokamerom. I da ne duljim više, pogledajte ovaj video i upoznajte se s radom zvjezdarnice Apollo, oko motrenja Sunca.

 metode



Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...