Želite postati astronaut ili bar na trenutak osjetiti čari astronautskog posla budućnosti na Mjesecu? Moderna tehnologija Vam danas to omogućava a sve što trebate je računalo, internet veza i nešto malo vremena.

Već godinama znanstveni projekti u svojim sastavnicama moraju obvezno imati i edukacijski korpus aktivnosti (da, naravno da ovo ne vrijedi u našoj zemlji). Američki Lunar and Planetary Institute dio je poveće ekipe koja je formirala i krenula s novim projektom „znanost i građani“  pod nazivom Moon Zoo.

moonzoo1

Dr. Katherine Joy objašnjava kako je riječ o virtualnom projektu u kojem su slobodni sudjelovati učenici, studenti, građani...zapravo svi oni koji se žele okušati u znanosti i pomoći znanstvenicima u istraživanju našeg prirodnog satelita – Mjeseca. Pitanja nastanka i evolucije te događanja na njemu tijekom vremena sada su dostupna za nova otkrića svakome od nas!

Moon Zoo raspolaže s bazama fotografija učinjenim tijekom šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme priprema slijetanja čovjeka na Mjesec ali i tijekom samih Apollo misija. One su kombinirane s fotografijama snimljenih unatrag nekoliko godina ili mjeseci s američke letjelice Lunar Reconnaissance Orbiter te europskog SMARTa. Na preko 70.000 fotografija koje su dostupne u Moon Zoo novopečeni astronauti mogu vidjeti Mjesec s rezolucijom detalja čak i manjom od 50 cm! Od virtualnih astronauta očekuje se da kategoriziraju kratere, pukotine i druge posebnosti Mjesečeve površine uz istovremenu mogućnost komparacije izabrane površine Mjeseca na starim snimkama. Uz malo sreće moguće je da uočite nove, male geološke formacije na njemu. Moguće da upravo Vaš virtualno-astronautski posao znanstvenicima pomogne u razumijevanju događanja na Mjesecu. Koliko su česti udari meteoroida u Mjesec, kako izgleda mehanizam udara te kako se ponaša Mjesečeva površina u takvim slučajevima, očekuju li nas iznenađenja lunarne geologije..?

To su samo su neka od pitanja na koje upravo Vi možete pomoći dati odgovor.

Fotografije Mjeseca svi smo vidjeli, no kako zapravo Mjesec izgleda izbliza – to je samo dio uzbuđenja koja Vas očekuju krenete li raditi na Moon Zoo projektu. Na www.moonzoo.org očekuju Vas upute i pojašnjenja što i kako raditi. Sve je veoma lagano za razumijevanje i jedino na što zaista morate pripaziti je zaraznost aplikacije, kako Vam se ne bi dogodilo slično što i autoru ovog teksta; Ne zaboravite sići s Mjeseca!



Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 15 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 17 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 22 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...