Od kako je pre tri godine počela da radi, Nasina solarna opservatorija, Solar Dynamics Observatory (SDO ) netremice posmatra i snima Sunce i tako beleži sve promene koje se na našoj zvezdi događaju. Na ovom time-lapse snimku sačinjenim od po dve fotografije svakog dana tokom tri godine vidi se rotiranje Sunca i prate burni događaji na njegovoj površini. Vidi se i promena veličine diska Sunca, ali ta promena je izazvana različitom razdaljinom opservatorije od Sunca. Povremeno se vide i snažni solarni bleskovi i izbacivanje konorarne mase, a i pomračenje Sunca. Takođe, kamera SDO je zabeležila i tranzit Venere.

sdo-1

Inače SDO snima Sunce svakih 12 sekundi u 10 različitih talasnih dužina. Ovaj snimak je napravljen od fotosa snimljenih u ekstremno ljubičastom području spektra

sdo-2

 Ovih nekoliko ilustracija su scene iz kratkog filma koji prikazujemo niže.

sdo3

sdo4

kamera
 
 

Iz članaka:

SDO - Nasino oko za Sunce

Nasin novi orbiter Solar Dynamics Observatory, SDO, lansiran je u četvrtak sa Cape Canaveral Air Force Station's Launch Complex 41 na prvu misiju te vrste, sa ciljem da istražuje i dešavanja ispod površine Sunca do u detalje bez presedana. Lansiranje na raketi Atlas V odigralo se u 10.23 a.m. EST.

Tehnološki dosad najnaprednija Nasina letelica za heliofiziku (heliophysics spacecraft), SDO, snimaće Sunce svakih 0.75 sekundi i dnevno slati natrag ka Zemlji 1.5 terabajt podataka, što je ravno emitovanju 380 dugometražnih filmova zaredom.

20100330_304sub_102

SDO - prvi snimci

Noćas su počeli da pristižu prvi snimci sa Nasine solarne opservatorije SDO (Solar Dynamics Observatory). Fantastični su. Izgleda da bi bolji mogli da se naprave jedino na licu mesta (kao što znate to je moguće jdino u pričama o plavušama).

 

 Još snimaka TV Astronomije

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...