Klima, njene promene i od čega te promene zavise spadaju u najznačajnije teme i nauke i politike s kraja prošlog i početka ovog veka. Monogo toga je rečeno i čini se kao da je donesen konačni sud koji za promene klime osuđuje čoveka. Ovih osam epizoda, međutim, govore nešto sasvim drugo. Pogledajte ih. Posle pročitajte i komentar dr Draženka Nenadića, na ovoj stranici dole:

Epizoda 1

Epizoda 2

Epizoda 3

Epizoda 4

Epizoda 5

Epizoda 6

Epizoda 7

Epizoda 8

KOMENTAR

"Ja sam već neko vreme bio skeptik o priči da se klima drastično menja pod uticajem antropogenog faktora, pogotovo upoznajući se sa činjenicom da je tokom bliže i dalje prošlosti dolazilo da velikih klimatskih varijacija. Najbolji primer je (kao što je i rečeno i u seriji) malo ledeno doba ili topli srednji vek pre njega. I tako, idući unazad, smenjivali su se topli i hladni intervali u ovom našem velikom interglacijalu bez uticaja čoveka. Prema tome, klima se stalno menja, a uticaj čoveka samo donekle, po meni, potpomaže te promene, ali nije toliko značajn kao što se govori. Čovek više zagađuje svoju sredinu upotrebom raznih hemikalija i otpuštanjem mnoštva štetnih gasova, nego što, verujem, utiče na klimatske promene. Možda zato, što je planeta danas mnogo naseljenija i što imamo brz prenos informacija, svaka promena se više uočava i izgleda nam drastičnija nego što je to bilo u prošlosti, kad je dolazilo do sličnih ili mnogo gorih dešavanja. Prema tome, serija na neki način podržava moje pritajeno mišljenje, koje svakako još treba da se potvrdi drugim činjenicama i stavovima.

Nije mi samo jasno, ako bi usled sprečavanja "globalnog otopljavanja" bila zaustavljena i zabranjenja emisija štetnih gasova koja bi uticala na industrijski razvoj i razvijenih zemalja, kako onda zvanična Amerika, ali i druge razvijene zemlje, stoje iza toga. Zar to neće usporiti i njihov razvitak, a ne samo siromašnog dela sveta, pogotovo Afrike. Tu mi nešto ne štima!!!! Kakvu to politiku vode????"

Dr Draženko Nenadić

 


Komentari  

Alek sandar
0 #3 Alek sandar 22-03-2009 00:48
Koliki god bio efekat ljudskog faktora na globalno zagrevanje nasa moralna obaveza je da ublazimo drasticne vremenske promene. Po meni je sasvim normalno da se izdvaja velika kolicina novca za izucavanje ovih problema. Kada smo mi bolesni, dali bi sve za izlecenje ili za prevenciju bolesti. Tako je isto i sa nasom lepom plavom planetom. Zasto je nebi sacuvali za buduce generacije, a ne samo iskoristili za sebe i stvorili rak ranu sagorevanjem prirode radi svog uzivanja. Razvojem novih tehnologija i izvora energije poboljsace se i zivot siromasnijin predela na ovoj planeti. I jedna i druga strana se slaze da temperatura raste. Zasto rizikovati i prepustiti sve samom slucaju ako postoji mogucnost resavanja ili ublazavanja problema. Ovo je nasa planeta i cuvajmo je (ali se cuvajmo i politicara)
Milan Milošević
0 #2 Milan Milošević 08-03-2009 23:50
Vladimir
0 #1 Vladimir 08-03-2009 17:21
Ima nekih činjenica u emisiji.Postoji mnogo nejasnoća u vezi sa našom klimom,ali takođe ima i mnogo nepobitnih dokaza da čovek itekako utiče na klimu npr.brzina nastanka očiglednih promena u klimi u različitim delovima sveta.To je nešto što ne može da se osporava.Na stranu sa politikom,ali ne treba je isključiti kao faktor.Sigurno je da će pojedinci profitirati,ali tako je u svim oblastima života.Ali biti isključiv je apsolutna glupost!Treba biti otvoren za sve ideje i dokazivati svačije tvrdnje.E to je već neuka.Kao i u svemu u životu istina je i ovde verovatno negde u sredini.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži