Da li se solarni paneli isplate? - Šenon Odel


U današnje vreme, u mnogim zemljama solarna energija je najjeftiniji oblik energije za proizvodnju. Milioni domaćinstava imaju krovne solarne panele, pri čemu većina jedinica otplaćuje samu sebe prvih sedam do dvanaest godina, a kasnije stvara dodatnu uštedu. Dakle, koliko novca možete uštedeti prelaskom na solarnu energiju? Šenon Odel deli sa nama kako to solarne jedinice utiru put ka čistijoj i sigurnijoj energetskoj budućnosti. 

Uključite / isključite prevod dole desno: strelica

TEDPaneli 1

TEDPaneli 2

TEDPaneli 3

  

  

 
 
 Transkript 
 energija
 
Ivana Šimšić, Translator
Milenka Okuka, Reviewer
 
00:07
U proleće 1945. godine, novinari su se sa uzbuđenjem okupili oko najnovijeg izuma Belovih laboratorija, solarne ćelije na bazi silikona koje su mogle učinkovito da pretvaraju sunčevu energiju u električnu struju. Ovaj pronalazak slavio se kao početak jednog novog doba,dok su novinari naglašavali da će civilizaciju uskoro pokretatineograničena sunčeva energija. Ali ovaj san je imao jednu kvaku, jer je prva solarna ćelija koja je bila u prodaji koštala oko 300 dolara po vatu, što je značilo da bi prema tadašnjoj stopi bilo potrebno više od milion dolara kako bi se kupila dovoljno velika jedinica za napajanje jednog domaćinstva.
 
00:49
Međutim, danas, u mnogim zemljama, solarna energija je najjeftinija energija za proizvodnju, jeftinija i od zamena za fosilna goriva, kao što su ugalj i prirodni gas. Milioni domaćinstava imaju solarne panele na krovovima, gde većina jedinica otplaćuje samu sebe prvih sedam do 12 godina, a kasnije stvara dodatnu uštedu.
 
01:09
Kako je onda solarna energija postala tako pristupačna?
 
01:14
Do prekretnice u ceni solarne energije došlo je u nemačkom parlamentu, kada je 2000. godine Herman Šir predstavio Zakon o obnovljivim izvorima energije. Ovim zakonom predstavljena je vizija budućnosti ove zemlje u energiji sunca i vetra. Podstakao je građane da lično investiraju u krovne solarne panele tako što je vlasnicima domaćinstava garantovao isplatu za obnovljivu energijukoju su stvorili i prodali elektromreži. Stopa plaćanja ove struje bila je visoko subvencionisana, i u nekim trenucima je bila četiri puta viša od tržišne cene. Nekoliko drugih zemalja sledilo je primer Nemačke,sproveli su slične politike i uveli podsticaje kako bi pospešili korišćenje solarne energije u svojim zemljama.
 
01:58
Ovo je dovelo do nezapamćene potražnje za solarnim panelima širom sveta. Proizvođači su uspeli da povećaju proizvodnju i uvedu novine koje bi smanjile troškove. Kao rezultat toga, cene solarnih panela su se smanjile dok je efikasnost rasla. Danas, jedna krovna solarna jedinica površine 46 m² je često dovoljna da u potpunosti napaja jedno domaćinstvo, i ova stambena jedinica više ne košta milione— u SAD-u, 2022. godine, prosečna potrošačka cena krovne solarne jedinice iznosila je oko 17 000 do 23 000 dolara. Ove cene su pale i preko 60% samo između 2010. i 2020. godine.
 
02:40
Dakle, koliko novca možete uštedeti prelaskom na solarnu energiju?
 
02:45
Vlasnici domaćinstava u SAD-u uštede oko 1500 dolara godišnje na račune za struju, to je jednako neto uštedi 10 000 do 30 000 dolara tokom veka trajanja jedinice. Međumesečne uštede uglavnom variraju u odnosu na količinu direktne sunčeve svetlosti koju panel primi, vremenske prilike, kao i cenu električne energije u mestu stanovanja.
 
03:08
Međutim, ne može svako da pređe na solarnu energiju. Prebacivanje na solarnu energije može biti teško za podstanare, a u mnogim zemljama više od 25% odraslih ne poseduje svoj dom. A čak i ako posedujete, vaš krov mora da ispunjava određene kriterijume za orijentaciju i nagib krova kako bi se investiranje u solarnu energiju isplatilo.
 
03:27
I iako se jedinice uglavnom isplate kroz smanjenje kasnijih energetskih troškova, prvobitna cena za kupovinu i instalaciju solarnih panela može biti visoka. Međutim, nekoliko preduzeća je usvojilo modele solarnog lizinga, gde oni finansiraju troškove materijala, instalacije i održavanja krovnih sistema. Vlasnici domaćinstava potom tu električnu energiju kupuju po fiksnim cenama koje su uglavnom niže nego kod lokalnog komunalnog preduzeća.
 
03:53
Ipak, mnogi rade na tome da nađu rešenje za celu zajednicu, što bi omogućilo da čitavo susedstvo profitira od solarne energije. U Evropi se nalazi više od 7000 komšijskih udruženja za obnovljive izvore energije, u kojima lokalni članovi zajedno ulažu u vetrogeneratore i solarne panele za napajanje elektromreže. Godine 2005, u nemačkom gradu Volfhagenu, stvorena je zadruga od 800 članova, koji su zajedno investirali 2,84 miliona dolara kako bi otkupili 25% lokalnog energetskog preduzeća i proširili njegov program obnovljivih izvora energije. Danas, te vetroturbine i paneli stvaraju dovoljno energije za potrebe celog grada, a i više od toga.Višak energije prodaje se susednim gradovima, a dobit se ponovo investira u zajednicu.
 
04:42
Za mnoge, solarna energija ne znači samo uštedu. Domaćinstva koja se napajaju preko nje otpornija su na klimatske uslove jer se mogu zaštititi od prekida na elektromreži i pada napona. A da ne pominjemo ključnu ulogu solarne energije u dekarbonizaciji elektromreže. Zajedno sa vetroparkovima i solarnim elektranama većeg obima, krovne solarne jedinice pomažu nam da se manje oslanjamo na fosilna goriva i utiru put ka čistijoj i pouzdanijoj energetskoj budućnosti.
 
 
 
 

Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...