Svet naukeMILAN MILOŠEVIĆ  

U Stokholmu su 6. oktobra ove godine objavljena imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade. Kao i svake godine, u utorak oko podne objavljena su imena dobitnika nagrade za fiziku.

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su Rodžer Penrouz (Roger Penrose), Rajnhard Gencel (Reinhard Genzel) i Andrea Gez (Andrea Ghez).

Polovina nobelove nagrade dodeljena je R. Penrouzu „za otkriće da je stvaranje crnih rupa snažno povezano sa opštom teorijom relativnosti

Drugu polovinu nagrade podelili su R. Gencl i A. Gez za „za otkriće supermasivnog kompaktnog objekat u centru naše galaksije”.

Do sada je Nobelova nagrada za fiziku dodeljena 114 puta, a bilo je 216 dobitnika. Najmlađi dobitnik imao je 25 godina, najstariji je ima 96 godina. Andrea Gez je tek četvrta žena koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku. Prethodne dobitnice su Marija Kiri (1903. god.), Mariji Gepert-Majer (1963. godine) i Dona Strikland (2018. godine).

 
Penrose

Sir Roger Penrose OM FRS (rođen 8. avgusta 1931.) je engleski fizički matematičar, fizičar, filozof nauke. Emeritus na Univerzitetu u Oksfordu.

Fotografija: Wikimedia

Genzel

Reinhard Genzel (rođen 24. marta 1952.) nemački astrofizičar, ko-direktor Maks Plankovog institua za vanzemaljsku fiziku, emeritus na Univerzitetu Berkley, Kalifornija.

Fotografija: Wikipedia

Gez

Andrea Mia Ghez (rođena 16. juna 1965.) američka astronomkinja i profesorka na Departmanu za fiziku i astronomiju na UCLA.

Fotografija: Wikipedia

 


Komentari

 • dragant said More
  Gubljenje vremena ovo predavanje. Na... 19 sati ranije
 • selena said More
  To je atmosferska pojava, a atmosfera... 4 dana ranije
 • gost1 said More
  odlicno...covek je nula, nista bitno za... 4 dana ranije
 • gost1 said More
  hvala 4 dana ranije
 • Jovan said More
  Koliko je meni poznato, temperatura... 5 dana ranije

Foto...