Komitet kojim upravljaju republikanci danas je predložio da se drastično smanji budžet Nase za sledeću godinu i istakao mere štednje koje znače otkazivanje izuzetno značajnih projekata za čitavu naučnu zajednicu. Nasa bi dobila 16,8 milijardi dolara, što je čak 2 milijarde manje od onog što je očekivala.  Katastrofalna je odluka da se otkaže James Webb teleskop. Važne flagship misije ka Jupiteru i Marsu bile bi odložene, komercijalni letovi sa ljudskom posadom u orbitu zaustavljeni a finansiranje misija za proučavanje Zemlje bitno smanjeno.

Ovakav naučni masakr nije samo proizvod oslabljene američke ekonomije već nedostatak vizije istraživanja svemira. Možda se možemo složiti sa činjenicom da je budžet za izgradnju James Webb teleskopa probijen i da su nove planetarne misije izuzetno skupe jer su i naučni apetiti porasli, ali otkazivanje i odlaganje ovako suštinski bitnih projekata za nauku uopšte sigurno nisu način da se reši problem.

 
NASA Administrator - Charles Bolden

Možda se za naše uslove 19 milijardi dolara čini mnogo. Sa tim novcem mi bi mnogo toga mogli da uradimo (i još da se svi tajkuni ugrade), ali poređenja radi, ove godine američka vojska potroši više na klime i rashlađivanje šatora i prostorija od kompletnog budžeta Nase.

Reakcije na ovu odluku su veoma žestoke, ali da para ima manje u američkom budžetu – ima.  Politička prepucavanja i inaćenja pred predsedničke izbore su očekivana pojava. Nadajmo se samo da ove odluke neće proći u kongresu i da ćemo za nekoliko godina videti na fotografijama James Webb teleskopa planete oko drugih zvezda, proučiti njihove atmosfere i pronaći kiseonik u njima.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...