Delić informacija o tome kako su zrenjaninske osnovnoškolske sekcije iz škola " Vuk Karadžić", "Žarko Zrenjanin", "2. Oktobar" i " 1. Oktobar"- Botoš učestvovale u akciji InOMN.

Album slika

Napravljen je album sa nekoliko radova učenika naše škole na temu Meseca .

Pogledajte album slika

album

Radovi su nastali inspirisani predavanjem o Mesecu , na časovima likovne kulture i Likovne sekcije.

Većina radova izložena je u holu škole a nadamo se da će ovih art- varijanti o našem jedinom prirodnom satelitu biti još.

Predavanje o Mesecu

Teleskop2

Posle izlaska iz planetarijuma sve oči su bile  uprte u nebo. Nažalost, oblaci su zaklonili Mesec pa je posmatranje teleskopom izostalo tj. odloženo za neku drugu priliku .

Teleskop je  iz Beograda dopremio Dragan Radmilović, predsednik Saveza astronoma amatera Srbije . To donošenje teleskopa je mali podvig obzirom na to da je instrument veoma težak , da je smešten u nekoliko kutija i torbu i da se montira  na mestu posmatranja.

Radi ilustracije evo jedne fotografije pomenutog teleskopa sa jednog od ranijih posmatranja.

Dakle, umesto posmatranja teleskopom, prisutni zainteresovani odslušali su predavanje  sa temom Mesec , bogatu podacima , ilustrovanu zanimljivim snimcima i propraćenu interesantnim detaljima o istraživanju Meseca. Najveće interesovanje izazivali su podaci o letovima sa ljudskom posadom.

Na kraju predavanja odgledano je nekoliko kratkih filmskih inserata snimljenih “na licu mesta” - na Mesecu.

Predavanje-o-Mesecu

Predavanje je održala Jelena Bracić , nastavnica fizike naše škole.

Prezentaciji su prisustvovali i zainteresovani nastavnici škole domaćina i učenici iz škole “ 2. oktobar” sa svojim nastavnikom fizike Srdanov Živkom. Sa oduševljenjem su primili vest o tome da se planetarijum sutradan montira u njihovoj školi.

Planetarijum

planetarijum-8

Društvo astronoma Srbije nedavno je nabavilo opremu tzv. pokretni planetarijum.  Planetarijum je dopremljen iz Beograda i instaliran u fiskulturnoj sali škole “Vuk Karadžić” , da bi učenici  škole, nastavnici i zainteresovani građani imali prilike da u okviru akcije InOMN-a ,  u planetarijumu prisustvuju veoma atraktivnom i slikovitom prikazu nebeske sfere, kretanja sazvežđa severnog neba, Sunca, Meseca, planeta Sunčevog sistema, prikazu orijentacije na nebu itd. Rukovalac planetarijumom , Goran Pavičević, strpljivo je odgovarao na brojna pitanja učenika.

Kao višegodišnjim saradnicima sekcije Mfa u “Vuku” na kraju je i članovima naše sekcije omogućeno da zavire kako su rekli- u “onaj balon” . No, ne samo da zavire nego da odslušaju i pogledaju zanimljivo izlaganje mladog astronoma . Bilo mu je to deveto predavanje toga dana.

Priprema panoa o Mesecu

Priprema-panoa-o-Mesecu

Kao pripremu za Internacionalno veče posmatranja Meseca članovi sekcije postavili su u holu škole panoe sa podacima o Mesecu: veličini, masi, gustini, jačini gravitacije na njemu i sl. Najviše pažnje odmah je privukao pano sa fotografijama sa Meseca : letilica, kosmonauta, mape sa označenim mestima sletanja modula sa ljudskom posadom itd.

Zanimljivo-je-ovo-o-Mesecu-3Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži