Oblivion-2

Nisam ostrašćeni ljubitelj SF filma pa kad kažem da je Oblivion (Zaborav) solidan-ništa-naročito film možda će to za nekog biti dobra preporuka. Po meni može da se odgleda, ali ako to i ne učinite niste bog zna šta propustili. Uostalom, u IMDb je taj film od gledalaca dobio ocenu 7,1 (10 je maksimum). U Rotten Tomato 62% gledalaca je reklo da im se film sviđa, a 54% prikaza je pozitivno. A to i nisu neke super ocene.

Vizuelna strana filma je sjajna. Brodići, oružje, uniforme itd. prosto mame pogled. Opšti planovi sa dalekim predelima oduzimaju dah. Vizuelni efekti su... pa profesionalno odrađeni, ali na tako nešto smo se već navikli. Naravno, ima dosta stereotipa (sa nezaobilaznom bejzbol loptom), ali srećom oni nisu preterano nametljivi.

Oblivion-1

I to je to. Ako vas sadržaj ne zanima puno, gledajte i uživajte. Možete gledati od sredine, kraja početka, svejedno je.

Ako vas zanima sadržaj, e onda bih rekao da tu ima materijala, ali je kilavo prikazan. Kao kada neko loše ispriča dobar vic. Ima „mesa“ i bilo bi duhovito samo da je drukčije ispričano. Fali neki geg, grimasa, dramska pauza. Tako i u ovom filmu. Ono što bi trebalo da izazove bar blagi šok, ostaje gotovo neprimećeno. Nekako ste ravnodušni tokom celog filma – što se radnje tiče.

Sem toga, meni je već pomalo dosadano kada u nekom filmu prepoznajem već mnogo puta viđene zaplete. U redu, nije više lako biti originalan posle toliko snimljenih filmova i napisanih knjiga, ali opet, to već zamara. Dok gledate ovaj povremeno pomislite: Aha, ovo je kao u Loganovom begu, ovo kao u Totalnom opozivu, a ovo kao u Istrebljivaču i tako dalje.

Inače, što se blagajne tiče film je dobro prošao. Koštao je 120 milina dolara, a u blagajnu se slilo blizu 300.

Film traje 124 minuta, prikazan je prvo u Francuskoj, 10. aprila ove godine, a u SAD 19. aprila. Režiser je Jozef Kosinski, a glavna uloga je pripala Tomu Kruzu.

Oblivion-3

Evo i trejlera:

P.S.

Naravno, kao i u većini drugih naučno-fantastičnih filmova, tako i u ovom nauke zapravo i nema. Kao što znate :)


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 5 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...