Kao učesnik ovogodišnjeg prolećnog astronomskog maratona, želim prvo da se zahvalim ljudima koji su organizovali i vodili ovo lepo druženje, kao i takmičarima sa kojima sam podelio jednu vedru, zvezdanu noć uz teleskope i dvoglede na orošenoj livadi Letenke na Fruškoj gori. Druženje je proteklo prijatno i prijateljski, kako je istaknuto tokom večeri, spontano okupljenih učesnika. Možda je kruna ovogodišnjeg maratona i posmatranje komete C/2011 L4 tokom takmičarskog dela a u ranim jutarnjim časovima.

pobednik
Laslo sa peharom. Levo je sudija Milan Lazić (fotografija: Marko Savić)

Imao sam priliku da sretnem drage likove i sa njima da podelim koju reč o protekloj godini života i astronomskim aktivnostima koje upražanjavamo. Atmosfera entuzijazma i energije okupljenih me je inspirisala da dam što veći doprinos ovoj večeri i da pokušam da ispunim očekivanja maratona za još boljim rezultatom, pogotovu iz razloga što je pred nama bila jedna vedra noć sa minimalnim ometanjem usled očekivane kratkotrajne oblačnosti.

Takmičio sam se dvogledom 15X70 postavljenom na paralelogramu koristeći vrlo upotrebljive mape Tošimi Takija zvezdane magnitude 8.5 kao i jednu specijalizovanu granice Koma – Virgo klastera od istog autora. Na raspolaganju mi je bila i jedna lepa pregledna Kočina mapa sa pregledom svih objekata koja je bila podeljena svakom od takmičara, Kočo, svaka čast :)

Nekako već po običaju, pronalaženje objekata sam započeo sa Orionovom maglinom M42/M43 da bih ubrzo zatim dvogled usmerio ka Biku i Plejadama, M44. Dalje se ređali objekti u zalasku u Andromedi, Kasiopeji, Perseja i Biku, da bih preko zimskih sazvežđa Oriona, Blizanaca, Jednoroga i kočijaša uplovio u mirne vode onih rano prolećnih kao što su Rak i Hidra. Prevagu u takmičenju je po meni odnelo izuzetno pred ponoćno nebo gde su se i pored relativno male aperture mogle detektovati galaksije Lava, Velikog medveda sa izuzetkom M109, Berenikine Kose i naravno Koma – Virgo regiona. Dosta dugo sam oklevao sa ulaskom u ovo područje pronalazeći svetla globularna jata letnjeg neba ali se na kraju sve dobro završilio sa galaksijama. Ovaj prolazak kroz galaksije je bio vrlo napet za sve nas jer predstavlja izazov da se održi ritam kretanja kroz zvezdana polja, detektovanje tamnih objekata i njihovo održavanja u vidnom polju do verifikacije sudija. Ovde smo svi bili angažovani 120% a sudije su po mojoj oceni, malte ne prešle u brzom hodu gotovo isto koliko i sudije u nekim ekipni sportovima, momci, svaka čast na trudu! Tokom večeri, gotovo neprimetno, vlaga se ušunjala u našu obuću i prsti na nogama su počeli da se smrzavaju, te smo načinili uz međusobni dogovor pauzu oko jedan sat posle ponoći radi zagrevanja u šatoru. Nakon nekih pola sata, nastavio sam sa letnjim nebom Zmijonoše, Lire i Labuda u izlasku. Pomalo za mene neočekivano, imao sam probleme sa Dambelom, M27 verovatno zbog nestrpljivosti da ga lako uočim i pored tog što se nalazio nisko te je ovaj objekat u Lisici morao da pričeka. Negde oko 2h, oblaci su se prvo pojavili na zapadu a zatim i u pravcu Strelca u izlasku na jugo-istoku te sam se po prilično trapavo kretao u inače krcatom regionu predivnih dvogledaških objekata. I pored želje da ih što brže a u kraćem broju veći broj uočim, uživao sam u prizoru. Kako su oblaci prekrivali Strelca tako sam se okrenuo preostalim objektima na istoku, pre svega, Pegaza i Vodolije kao i pomenutom Dambelu. Ubrzo je počelo da sviće što je ovoj maloj aperturi značio kraj i nemoć posmatranja pravilno uočenog zvezdanog polja ali bez dovoljnog kontrasta da se ugleda objekat kao što su M72 i M73 u Vodoliji. Poslednji uočeni objekat uz krajnji napor globularno jatoM54 u Strelcu i gotovo uništena mapa iz atlasa sa ovim sazvežđem.

Ubrzo je potpuno svanulo a sudije su prebrojale registrovane objekte. Postigao sam uspeh sa 95 uočena objekta, daleko iznad mojih očekivanja. Ovu radost sam podelio sa mnogim učesnicima koji su takođe, za svoje mogućnosti, učinili podvig i obradovali sebe i dali pečat ovom takmičenju.

Da pomenem na kraju i našeg posetioca, kometu. Nismo krili ushićenje uočivši je u dvogledima i teleskopima a ona nam je pružila svoj dugačak rep poput ruke pozdravljajući učesnike u ime Mesijea, velikog lovca na komete :)

 
2013-04-13-MM-Letenka-510
Marko Savić: Nebo nad Letenkom. Veća fotografija


Mm Letenka 2013 - album fotografija

MARATON "LETENKA 2013" - izveštaj sudije

ZAVRŠEN MESIJEOV MARATON "LETENKA 2013"


 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka