U okviru Dana zrenjaninske astronomije – Proleće 2010 -  u  OŠ „ 2 Oktobar“ u Zrenjaninu, je 11.5.2010.g. otvorena  izložba pod nazivom „Astrofotografija astronoma amatera Srbije“. Posle OŠ „Vuk Karadžić“ u Zrenjaninu i OŠ „1 Oktobar“ u Botošu, OŠ „2 Oktobar“ je treća škola u kojoj je postavljena ova izložba. Izložbu organizuju AD „Milutin Milanković“ iz Zrenjanina i škola domaćin uz pomoć Saveza astronomskih društava i astronomskih sekcija Vojvodine i Saveza astronoma amatera Srbije.

Pogledajte album
slika sa otvaranja
album

Goste i prisutne je pozdravila direktorica škole Sonja Vujin. Izložbu je predstavio i otvorio Dragan Radmilović, predsednik Saveza astronoma amatera Srbije.

Otvaranje izložbe su pratila predavanja. Dr Goran Kiš je za nastavnike biologije održao predavanje na temu „Uticaj nulte gravitacije na čoveka“. Predavanje na istu temu je za učenike održao Nikola Vrzić, učenik VIII razreda OŠ „dr Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina.

Obzirom da je bilo predviđeno posmatranje planete Saturn a koje se nije realozivalo zbog oblačnosti, Miša Bracić je održao predavanje o planeti Saturn.

Na otvaranju izložbe i na predavanjima su bili učenici osnovnih škola  „Vuk Karadžić“, „dr Jovan Cvijić“, „ Žarko Zrenjanin“ i škole domaćina.

Organizovanje ovih aktivnosti su pomogli i u njima učestvovali prof  biologije Bojana Molnar i nastavnik fizike Živko Srdanov iz škole domaćina

OŠ „2 Oktobar osnovana je 1960.g. Prva sednica Nastavničkog veća održana je 10.10.1960.g. U školi je bilo 7 nižih i 7 viših razreda na srpskom jeziku i 2 odeljenja nižih razreda na mađarskom jeziku. Škola se nalazila u zgradi sadašnje škole za specijalno vaspitanje „ 9 Maj“ sa kojopm je delila prostor do 1966.g kada se preseljava u zgradu u ulici Marka Oreškovića br. 48. gde se i danas nalazi.Škola danas ima 13 odeljenja nižih razreda i 12 odeljenja viših razreda.U razredima ima oko 20 – 26 učenika.U školi postoje dve grupe učenika u dnevnom boravku.

I ovom prilikom se pokazalo da su škole idealno mesto za ovakve aktivnosti, da su idealna mesta za popularizaciju nauke.Ovakve akcije su prilika da se i deca i njihovi nastavnici upoznaju sa relevantnim i aktuelnim saznanjima ne samo iz astronomije već i iz drugih prirodnih nauka kao što je biologija, medicina, fizika, hemija, geografija..

Izložba će u ovoj školi biti postavljena do petka kada se seli u OŠ „dr Jovan Cvijić“ u  Zrenjaninu

 


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije