NGC 6888
Crescent Nebula; Caldwell 27, Sharpless 105
 

6888 RGBHOOfull

 Veće verzije fotografije 

NGC 6888 (Caldwell 27) je difuzna maglina u sazvežđu Labuda. Od nas je daleka oko 5000 svetolsnih godina.

Formirana je zvezdanim "vetrom" koji emituje Wolf Rayet zvezda WR136 i karakteristična je po tome da je rezultat interakcije dva fenomena jer je sama zvezda postala crveni džin pre nekih 250 do 400 hiljada godina. Tako da u tom objektu vidimo dva udarna talsa, jedan koji "gura" prema spolja dok drugi "gura" prema unutra. To rezultira vrlo kompleksnom strukturom koja je evidentna na fotografijama.

Ova slika je snimljena tokom dve noći mojim 300mm teleskopom. Kombinacija je ekspozicija u H-alfa, O-III i klasičnim R, G i B kanalima gde su samo okolne zvezde "obojene" prirodnom bojom dok je sama maglina rezultat kombinacije dugih ekspozicija korišćenjem uskopojasnih filtera u H-alfa (75 minuta) i O-III (150 minuta).

 

ngc6888


Još od Bratislava

 
 
Bratislav Ćurčić
Author: Bratislav Ćurčić
Bratislav Ćurčić se bavi astronomijom, pravljenjem teleskopa i astrofotografijom još od davnih gimnazijskih dana, pre bezmalo četiri decenije. Od 1988 uživa u prelepom južnom nebu iznad Australije (kao i u prelepim "ovozemaljskim" predelima širom prastarog južnog kontinenta). Kad ne pravi teleskope ili ne pešači Outback-om sa rancem na leđima onda planira nove teleskope ili nova putovanja. Sledeći projekat mu je pravljenje 300mm katadioptričkog astrografa (dva ogledala i tri sočiva), kao i poseta poljima oko Mundrabille u Zapadnoj Australiji, gde je pronadjen jedan od najvećih meteorita ikada na Zemlji . "Samo" 5000km vožnje, prava sitnica :-)

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 3 dana ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 5 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 5 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 5 dana ranije