IC1396; Elephant Trunk
Slonovska surla
 

Ovo je faktički moja prva slika u Hubble paleti. Objekat je često fotografisana IC1396, poznatija kao slonovska surla (Elephant Trunk). Na netu će se naći dosta slika ovog regiona ali u mojoj varijanti vidimo samo centralni deo magline u visokoj rezoluciji.

Prva slika je "klasična" Hubble paleta, gde je SII mapiran u crvenu, H-alfa je zeleni kanal i na kraju OIII je plava. Zvezde time postaju ružičaste, ali lično meni to ne smeta ni najmanje, još uvek se sećam senzacije koje su izazvale prve Hublove slike regiona M16 ("Pillars of Creation"). Nikome tada nisu smetale ružičaste zvezde ...

IC1396 SHO Hubble 1

Fotografija u punoj rezoluciji

Danas po svoj prilici daleko popularnije varijante koriste mešavine kanala koje rezultiraju vrlo intezivnim kombinacijama plave i žute. Naravo, ni jedna od ovih paleta ne odgovara stvarnosti (obe su i tačne i pogrešne u istoj meri). Nisam siguran koja je moja omiljenija varijanta tako da evo i te "druge"

ic1396 SHO Hubble 4

Fotografija u punoj rezoluciji

Neki delovi magline se vide bolje/lakše u prvoj, neki u drugoj varijanti, tako da su obe donekle korisne a što se tiče lepote - o ukusima ne treba raspravljati,zar ne?

I na kraju, ovo je crop iz H-alfa kanala orijetisan tako da možete da uporedite postignutu rezoluciju sa izvanrednim snimkom urađenim sa 1.4m teleskopom sa Vidojevice 

https://vidojevica.aob.rs/index.php?option=com_osgallery&view=defaultTabs&Itemid=351&os_image_id-24 

IC1396 Ha crop2

Fotografija u punoj rezoluciji

Detalji akvizicije:

  • Teleskop 300/1362mm (Njutn sa Paracorr-2 koma korektorom)
  • Kamera ZWO ASI 1600MM Pro 
  • Ekspozicije 60 min H-alfa, 100 min S-II, 100 min O-III
  • Snimljeno 3. i 21. septembra 2024.

karta


Još od Bratislava

 
 
Bratislav Ćurčić
Author: Bratislav Ćurčić
Bratislav Ćurčić se bavi astronomijom, pravljenjem teleskopa i astrofotografijom još od davnih gimnazijskih dana, pre bezmalo četiri decenije. Od 1988 uživa u prelepom južnom nebu iznad Australije (kao i u prelepim "ovozemaljskim" predelima širom prastarog južnog kontinenta). Kad ne pravi teleskope ili ne pešači Outback-om sa rancem na leđima onda planira nove teleskope ili nova putovanja. Sledeći projekat mu je pravljenje 300mm katadioptričkog astrografa (dva ogledala i tri sočiva), kao i poseta poljima oko Mundrabille u Zapadnoj Australiji, gde je pronadjen jedan od najvećih meteorita ikada na Zemlji . "Samo" 5000km vožnje, prava sitnica :-)

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 15 sati ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 2 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 2 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 3 dana ranije