Eto malo pega između kiša

Jaroslav Grnja

PEGE SUNCA

Ovih dana, maja 2023. 

Slnko28 maj

Veće verzije ove fotografije


Slnko 24maj PS

Veće verzije  

Na slikama se vide lepo razvijene pege. 

PEGE SU TAMNE OBLASTI NA POVRŠINI SUNCA. Javljaju se obično u ciklusima i to pretežno u parovima (pa su jedne pege vodilje, a druge pratilje). Pege obično žive po nekoliko nedelja. Bude perioda kada na Suncu opšte nema pega, ali onda dođe doba sa čak po 100 pega.

Pojava i broj pega određuju sunčevu aktivnost. Kada je Sunce bez pega onda je to period minimuma Sunčeve aktivnosti. Kada je pega puno onda je nastupio period maksimuma Sunčeve aktivnosti. Period između dva minimuma aktivnosti zove se ciklus sunčeve aktivnosti i on traje između 9,5 i 11 godina. Da dodamo još i ovu zanimljivost: pege se pojavljuju između 7º i 45º severnih i južnih heliografskih širina.

Međutim pege uopšte nisu tamne iako ih baš takve vidimo. One samo izgledaju tamno zbog bleštave okoline. Kada biste jednu pegu sklonili sa Sunca videli bi ste da ona sija. Temperatura pege je toliko visoka da ne biste želeli da ste blizu nje. Ona je viša od temperatura koje srećete u životu. U visokim pećima temperatura se kreće do 2000 stepeni, a u pegama se razvija između 3000 i 4500 stepeni. Međutim temperatura okolnog područja iznosi oko 5800 stepeni (Celijusa ili čega god, kod tako visokih temperatura razlike među skalama je zanemarljiva). Dakle, pege su tamne samo u poređenju sa okolinom koja je vrelija i sija jače.

Sunčeve pege u prečniku mogu imati i čak 80.000 kilometara (prečnik Zemlje je oko 12700 km). I tako dalje, Sunce je veoma zanimljivo nebesko telo. 

 

Još od Jaroslava Grnje:

 
 

Komentari

 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 19 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 22 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Mars je imao aktivno magnetno polje u... 5 dana ranije