temp auto mjerenje

Evo što se događa unutra

Srijeda, sedamnaesti dan srpnja mjeseca 2024. Ujutro, ne previse rano, oko devet sati. Taman da nakon buđenja i kave skoknete u trgovinu po kućanske sitnice kako bi izbjegli podnevne gužve i vrućine. Na taj način možda još i prije deset sati stignete na plažu. Zauzeti mjesto s depadansom hladovine borove krošnje, osunčanim stijenama i prijaznim ulaskom u plavo, toplo Jadransko more.

Mi smo za vas u to vrijeme (09:00 – 09:30) proveli, prvi, eksperiment (mjerenje temperature zraka u automobilu) o čijim rezultatima svakako treba voditi brigu. Prečesto se susrećemo s nesavjesnim i/ili needuciranim ljudima koji „nakratko“ u zaključanom vozilu ostave kućne ljubimce, djecu, tehničke aparate.. Posljedice nažalost znaju biti pogubne.

temp auto 10min

Rezultati; vozilo koje je bilo u hladu borovih stabala premješteno je na osunčanu travnatu površinu u 09:05. Početne vrijednosti temperatura bile su; izvan vozila (u hladu!)29.9°C unutar vozila 34.7C. Nakon deset minuta izvan vozila bilo je 30.6°C, unutar vozila 49.3°C ! Nakon dvadeset minuta vani je bilo 30.8°C dok se u vozilu temperatura popela na 56.1°C. Dakle, temperatura unutar vozila u jutarnjim satima za samo deset minuta naraste 15°C, nakon dvadeset minuta to je već preko 20°C !

Ne budimo lijeni, naš smo eksperiment ponovili nešto kasnije, otprilike za vrijeme ručka. Nebo je za razliku od vedrog jutarnjeg neba sada bilo načičkano oblacima koji su ponešto umanjili direktno sunčevo zračenje. Vozilo je prije početka mjerenja bilo u hladu borova. Pomaknuli smo ga na sunce u 14:24 te pri tome izmjerili 30.3°C izvan auta (u hladu pored automobila) dok je unutar vozila temperatura bila 37.5°C. Svega deset minuta kasnije temperatura unutar vozila narasla je na 55.4°C. U svega deset minuta temperatura zraka u vozi u narasla je za skoro dvadeset stupnjeva Celzijusa, i nastavila rasti!

Naša mjerenja proveli smo „vulgaris“ instrumentom sa senzorom u kućištu i udaljenim senzorom spojenim na matični uređaj preko kabla. Izmjerene vrijednosti mogu donekle odstupati od stvarnih vrijednosti, no dočarali smo što se događa unutar vozila. Budite oprezni, deset minuta nije dovoljno vremena za „skoknuti“ do trgovine po namirnicu i vratiti se prije no što temperatura unutar vozila postane smrtonosna. 

 temp vozilo shematski

Koliko nas zaista prži?

 

 


Komentari

  • bogdan besir said More
    Sunce zagreva vodu koja isparava , kada... 5 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Savrsen clanak: informativan, zanimljiv,... 1 dan ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    2 sata, :P pa to je malo, zahvaljujem 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    prekrasno 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    g. Dragoviću, dobar, vrlo dobar,... 2 dana ranije