Napomene:

Ljubomir Pavković je poslao dve fotografije aviona koji proleće ispred Meseca. Valjanost tih fotografija osporio je Zoran Veljović u svom tekstu Da li je ova fotografija realna? Zatim su sledili brojni komentari koje možete videti ispod navedenih članaka. Jedan smo posebno izdvojili i objavili na posebnoj stranici zbog inetresantnih argumenata: Sporna fotografija: Ima grešaka u analizi Z. Veljovića. Zatim je, odgovarajući na neke iznesene primedbe g. Veljović je poslao svoj foto-komentar.

Posle toga je stigao i ovaj zanimljiv prilog sa komentarom o čitavom slučaju koji zaslužuje posebno uvažavanje.

Poštovani, nisam mogao da se suzdržim čitajući kako gospodin Veljović naziva šarlatanskom prevarom slike gospodina Pavkovića. Mi zaljubljenici u astronomiju smo valjda iznad prozivanja i nazivanja šarlatanima. Na brzinu sam, večeras, u ponoć, sklepao nekolicinu slika koje bi mogle da donekle skinu veo sa misterije. Ne bih prejudicirao, ali moje skromno mišljenje je da su fotografije stvarne. Dok ne dobijemo slike pune rezolucije, sve je u nagađanju, ali budimo ljudi, nemojmo se vređati i spuštati na nivo kurira informera i ostalih.

Evo mog priloga na ovu temu.

Prva slika

Na prvoj slici se vide obe slike nalepljene jedna preko druge, i Mesec koji je koliko je bilo moguće uklopljen da bude iste veličine.

Druga slika

Na drugoj slici se vidi momenat kad se preklopi jedan avion preko drugog.

Treca slika

Na trećoj slici, zumirati levi propeler, može se primetiti zelena linija. Ona je nacrtana preko druge slike u modu kad se vidi samo jedan avion, pa je ugašen sloj gde se nalazi taj avion i upaljen sloj gde je drugi. može se primetiti da je elisa neznatno pomerena, što ukazuje na to da se elise ipak vrte.

2017 08 13 143728

Ovde pritisnite da vidite veću animaciju u drugom prozoru

Četvrti fajl je sama animacija, gde sam menjao providnost jednog sloja u odnosu na drugi, i gde se jako lepo može videti pomeraj elisa. Neznatan, ali primetan.

Srdačan pozdrav,
Aleksandar-Saša Popović.


Avion i Mesec - razbijen mit

Da li je ova fotografija realna?

Sporna fotografija: Ima grešaka u analizi Z. Veljovića.

Sporna fotografija: odgovor Z. Veljovića


 


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 21 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 4 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije