lnomnlogoU okviru međunarodnog projekta “Međunarodna noć posmatranja Meseca” (eng. International Observe the Moon Night – InOMNastronomsko društvo “Milutin Milanković” iz Zrenjanina i astronomsko udruženje “Eureka” iz Kruševcauz podršku Centra za promociju naukeDruštva astronoma Srbije i Astronomskog magazina organizuju konkurs za najbolju fotografiju Meseca pod nazivom “Srbija fotografiše Mesec: budi deo slagalice!”.

Ovogodišnji InOMN organizuje se 8. oktobra u cilju promocije astronomije i upoznavanja građana sa zanimljivostima o Mesecu, našem najbližem nebeskom komšiji. Ovaj konkurs biće doprinos srpskih astronoma ovom međunarodnom projektu.

Konkurs je otvoren za fotografije snimljene u periodu od 6. do 20. oktobra i možete ih poslati do 22. oktobra na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Fotografije Meseca možete praviti pomoću mobilnog telefona, običnog digitalnog fotoaparata, DSLR aparata ili CCD kamere. Sve pristigle fotografije biće objavljene u zajednički foto album na internetu, a najbolje fotografije Centar za promociju nauke odštampaće i napraviti postavku fotografija u narednom periodu koje će biti predstavljene u 12 naučnih klubova u Srbiji. Po jedan najbolji autor fotografija u sledeće tri kategorije biće nagrađeni sa pretplatom na časopis Elementi:
1 najbolja fotografija Meseca snimljena mobilnim telefonom
2 najbolja fotografija Meseca snimljena običnim fotoaparatom
3 najbolja fotografija Meseca snimljena DSLR ili CCD kamerom
Pozivamo sva zainteresovana astronomska društva.obrazovne ustanove i pojedince koji poseduju teleskope da se pridruže akciji i zajedno u periodu 06. – 20. oktobra organizujemo javna posmatranja Meseca kako bi što više ljudi moglo da fotografiše Mesec.

Postavljanje teleskopa na zgodno mesto

slika 2Fotografisanje Meseca ne zahteva potpuni mrak. Teleskop možete postaviti na bilo koje zgodno mesto bez obzira na okolno osvetljenje. Ukoliko nemate teleskop pozivamo vas da prisustvujete organizovanom posmatranju Meseca sa desetak lokacija širom Srbije.

Usmerite teleskop na zgodno mesto

slika 1Najjednostavniji način za snimanje jeste afokalnim putem. Ukoliko posedujete mobilni telefon sa kamerom ili digitalni aparat, fotoaparat (mobilni) prislonite na okular teleskopa i pokušajte iz ruke da napravite fotografiju onog dela Meseca koji je dodeljen vašem okrugu. Ukoliko vaš digitalni fotoaparat ima opciju Manual podesite ekspoziciju fotoaparata na odgovajajuću vrednost (1/80 ili 1/100s) i pokušajte da napravite fotografiju.

Ukoliko posedujete adapter koji će obezbediti da vaš fotoaparat bude povezan sa teleskopom Microstage adapter postavite adapter na ocular teleskopa kako je prikazano na fotografiji i možete napraviti fotografije Meseca.

Ukoliko posedujete DSLR aparat ili CCD kameru sa odgovarajućim adapterom, vaš teleskop će postati objektiv za fotoaparat i kada opremu namontirate napravite fotografije dela Meseca koji je dodeljen vašem okrugu.

Pošaljite nam slike

Ne brinite za kvalitet snimka. Bitno je samo da ne promašite Mesec. Fotografije dostavite na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Prilikom slanja fotografija obavezno poslati i podatke:Ime i prezime:

Mesto gde je fotografija napravljena:
Fotoaparat koji je korišćen i teleskop:
Ekspozicija sa kojom je napravljena fotografija (nije obavezno):

Fotografije trebaju biti minimalne rezolucije 1 megapiksel, a maksimalno do 5 megapiskela.

Možete ih obraditi u PhotoShopu pre slanja. Slati samo sopstvene fotografije koje su snimljene u periodu od 6. do 20. oktobra 2016. godine.

Primeri dobrih fotografija

dobre slike meseca

 

Primeri loših fotografija

lose slike meseca

Pozivamo sve zainteresovane škole i pojedince da se priključe akciji. Ukoliko imate pitanja ili sugestije slobodno pišite na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

 

 

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije