AZCL7504 copy

Kraj. Projekat ELECTRA je završen. 

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da projekat traje 18 meseci, ali je iz tehničkih razloga, a na osnovu dogovora sa mađarskim partnerom iz Baje, traženo produženje što je EU komisija i prihvatila. Zbog toga je ELECTRA trajala od 14. decembra 2021, kada je zvanično otvorena sastankom na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu, do 31. oktobra 2023. kada je na istom mestu održana skromna završna svečanost za članove projekta i nekoliko gostiju sa fakluteta.

Za tih 687 dana koliko je projekat trajao održano je više od trideset programa i drugih aktivnosti: organizovane su posete prirodnim rezervatima (Zasavica, Carska bara), dva puta je održan astronomski kamp sa oko 220, odn. 380 učesnika, organizovana je konferencija o svetlosnom zagađenju na Andrevlju, odštampan je specijalni časopis na 64 strane, održano je takmičenje u Mesijeovom maratonu, organizovana je u više navrata poseta učenika i građanstva opservatoriji Mladenovo, otvorena je izuzetno posećena izložba astrofotografije (čak dva puta), sa gimnazijskim učenicima posećeno je nekoliko puta Andrevlje, više puta je bio organizovan boravak u Baji, Mađarska, posećeni su Subotica i Palić, održana je obuka turističkih radnika u Vrdniku, održana radionica u Privrednoj komori Vojvodine i tako dalje. Samo po sebi se razume da je svaki od pomenutih događaja bio propraćen odgovarajućom obukom, predavanjem i posmatranjem nebeskih objekata.

Konačno, ceo projekat je uspešno završen za šta je stigla i odgovarajuća potvrda EU.


Na snimku vidimo rukovodioca projekta prof. dr Dušana Mrđu koji je ukratko izneo glavne podatke
o projektu i opremi koja je nabavljena sredstvima Evropske unije. 

Ali, važno je naglasiti sledeće: ovim je završen samo zvanični deo projekta. Onaj drugi, zapravoi i važniji, tek treba da se razvija, a on se odnosi na rad planetarijuma, opservatorije i na dalju popularizaciju nauke. Opremu, sredstva i znanja za to imamo, samo treba raditi.

 

AZCL7494 copy

AZCL7497 copy

AZCL7499 copy

AZCL7500 copy

AZCL7504 copy

 

 

Pogledajte CEO ALBUM FOTOGRAFIJA SA OVOG DOGAĐAJA (33 fotografije)

 


Komentari

 • mikac said More
  bas je pun info, hvala :D 1 dan ranije
 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 2 dana ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  3 dana ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 4 dana ranije

Foto...