Juče uveče (19. aprila 2023.) malo je falilo pa da iznesemo teleskope.

Samo da se bar malo razvedrilo. A prilika je bila dobra jer tim projekta ELECTRA je u planetarijumu na Petrovaradinskoj tvrđavi organizovao sjajan skup. Došlo je oko 80 učenika novosadske Zmaj Jovine gimnazije na otvaranje izložbe astrofotografije. To je zapravo ponovljena izložba koja je već predstavljena Novosađanima novembra prošle godine i koja je tada privukla ogromnu pažnju, toliku da je pre ili kasnije morala biti ponovljena. 

Ali to nije bilo sve. Učenici su zaista imali bogat program jer su, sem izložbe dobili i planetarijumsku projekciju i predavanje o astrofotografiji, o sunčevom sistemu, dubokom nebu, o načinu snimanja nebeskih objekata i na kraju su još bili posluženi sendvičima, sitnim slanim i slatkim kolačima, sokovima i da ne nabrajam više. A da je bilo vedro učenici bi mogli i kroz teleskope da razgledaju nebeske objekte. Ali dobro, to razgledanje je ostavljeno za neki drugi put. 

Inače učenike je pozdravio i zatim im pričao prof. Dušan Mrđa. Bar neki od tih učenika kroz koju godinu biće njegovi studenti, a ko zna, možda jednog dana i kolege. 

Da kažemo još koju reč o fotografijama. Većinu njih snimio je naš kolega Miloš Gagić – koji inače otvaranju ovog puta nije prisustvovao jer se sada službeno nalazi negde u Evropi. A na slikama su zabeležene najinteresantnije galaksije, neke od čuvenih maglina, zagonetna zvezdana jata, zatim planete Sunčevog sistema, Mesec i Sunce. Pored Gagića, sa nekoliko svojih radova su se predstavili još Dušan Mrđa i Jaroslav Grnja.

 

AZCL2993 copy 2

AZCL2996 copy 2

AZCL2956 copy 2

AZCL3001 copy 2

AZCL3003 copy 2

AZCL3035 copy 2

AZCL3048 copy 2

AZCL3080 copy 2

POGLEDAJTE CEO ALBUM FOTOGRAFIJA

 


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 15 sati ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 1 dan ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 2 dana ranije

Foto...