Nikad nisam bio u Novom Pazaru i radujem se što ću sad imati prilike da ga vidim. Uostalom, iz Pazara na Letenku svake godine neko dođe tako da tamo imamo prijatelje.

Kako je došlo do zakazivanje ove posete – ne znam iako nam je svima prof. Mrđa to objasnio. Ali kad se skupimo na sastanku (pa je sastanak još u nekom finom restoranu) i čujemo da negde treba da idemo svi se ozarimo od zadovoljstva pa više i ne slušamo detalje već samo pričamo šta bi smo tamo, na odredištu sve mogli. Da recimo ponesemo teleskope i posmatramo, da održimo neko predavanje, neku tribinu, pa razmišljamo koga imamo tamo (recimo tamo je Enes Maljević) i sve tako neke lepo stvari mislimo, a da o detaljima organizacije ne vodimo mnogo računa.

NP

Uglavnom, idemo u Novi Pazar i to sutra. A tamo su za nas napravili lep plakat, naše gostovanje razglasili i sad nas već čekaju. 

Dobro, po vladajućem običaju padaće kiša i kroz solarni teleskop Lunt nećemo gledati ništa, ali lepo ćemo se ispričati. Vremenska prognoza je, dakle, bezobrazno loša, mada, s druge strane, nisu se meteorolozi jednom u prognozama prevarili. E na tu kartu igramo! Za takav slučaj ponećemo i klasičan teleskop. 

Dobro, u susretima nikad nam reči nisu falile pa se nadamo da ni ovog puta neće.

U 15 sati počinju predavanja, a naša predavanja su neformalna tako da će svako moći da propita predavače štagod ga iz astronomije interesuje. Govoriće se o Sunčevom sistemu i o astronomskoj opremi. Zatim o snimanju nebeskih objekata, o astrofotografiji koja zadnjih meseci dobija nove zamahe.

Pazite, svi ljudi vole astronomiju, samo to ne znaju. Naš zadatak je da ih o tome obavestimo.

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...