Nikad nisam bio u Novom Pazaru i radujem se što ću sad imati prilike da ga vidim. Uostalom, iz Pazara na Letenku svake godine neko dođe tako da tamo imamo prijatelje.

Kako je došlo do zakazivanje ove posete – ne znam iako nam je svima prof. Mrđa to objasnio. Ali kad se skupimo na sastanku (pa je sastanak još u nekom finom restoranu) i čujemo da negde treba da idemo svi se ozarimo od zadovoljstva pa više i ne slušamo detalje već samo pričamo šta bi smo tamo, na odredištu sve mogli. Da recimo ponesemo teleskope i posmatramo, da održimo neko predavanje, neku tribinu, pa razmišljamo koga imamo tamo (recimo tamo je Enes Maljević) i sve tako neke lepo stvari mislimo, a da o detaljima organizacije ne vodimo mnogo računa.

NP

Uglavnom, idemo u Novi Pazar i to sutra. A tamo su za nas napravili lep plakat, naše gostovanje razglasili i sad nas već čekaju. 

Dobro, po vladajućem običaju padaće kiša i kroz solarni teleskop Lunt nećemo gledati ništa, ali lepo ćemo se ispričati. Vremenska prognoza je, dakle, bezobrazno loša, mada, s druge strane, nisu se meteorolozi jednom u prognozama prevarili. E na tu kartu igramo! Za takav slučaj ponećemo i klasičan teleskop. 

Dobro, u susretima nikad nam reči nisu falile pa se nadamo da ni ovog puta neće.

U 15 sati počinju predavanja, a naša predavanja su neformalna tako da će svako moći da propita predavače štagod ga iz astronomije interesuje. Govoriće se o Sunčevom sistemu i o astronomskoj opremi. Zatim o snimanju nebeskih objekata, o astrofotografiji koja zadnjih meseci dobija nove zamahe.

Pazite, svi ljudi vole astronomiju, samo to ne znaju. Naš zadatak je da ih o tome obavestimo.

 


Komentari

 • dragant said More
  Izvanrdno, sa elementima špijunskog... 10 sati ranije
 • dragant said More
  6-7 novih zvezda godišnje nije malo.... 1 dan ranije
 • Okavango said More
  Ostaje, znači, literarnim marginama... 3 dana ranije
 • dragant said More
  Sećam se da su ta dva leta, 8 i 10,... 3 dana ranije
 • Jozef said More
  Možda bi spisku Apolo letova trebalo... 3 dana ranije

Foto...