Bila je subota, 27. avgust, dan predivan, priroda još lepša, kao iz slikovnice za decu da je precrtana i samo su još dugouhe zeke falile za potpunu idilu. Ali ne može čovek sve da ima. Eto takav dan je bio te subote kada se ekipa iz projekta ELECTRA obrela na Andrevlju, a Andrevlje je, jedno od dva najlepša izletišta na Fruškoj gori. 

Andrevlje nam je dobro poznato. Tu smo održali jedan Mesijeov maraton, imali prvi zvanični sastanak sa predstavnicima opservatorije iz Baje (Mađarska), tu smo imali dve međunarodne konferencije posvećene problemu svetlosnog zagađenja, tu smo dolazili i privatno i zvanično i službeno, i svakako. Tu smo došli i ove subote u okviru novog projekta. 

Zbog svega toga na Andrevlju skoro da smo domaćini. Čujemo konobare kako govore: „A evo opet došli oni astronomi“. 

20220827 133332
Oćel udariti grom?

Postavili smo sto pored terase restorana, na livadi, u ladovinu ispod drveta i slika li se. Ali odmah zatim se čula nebeska tutnjava. Negde iza brda počelo je ozbiljno da grmi i tamni oblaci su nadirali iznad šume. Skoro svi se povukoše u zagrljaj terase, a jedino Jaroslav i ja ostadosmo pod onim drvetom jer je tu bio prijatniji zrak. Posle čujem, ovi ispod terase su spremili foto aparate i gledali da vide, hoće li nas udariti grom. Čak su pravili procene. Ta prijatelji su nam, interesuju se za nas.

Ali nije bilo ni kiše ni oblaka nad Andrevljem. Prošlo nevreme mimo nas i mi smo mogli mirno da se posvetimo posmatranju Sunca. A Sunce je pustilo jednu divnu protuberancu dole, na sedam sati, i posulo se pegama. I bilo je divno. 

Posle je došlo vreme između dana i noći kada nije moglo ništa na nebu da se posmatra pa smo to vreme proveli u pričama. Miloš je našao utikač na terasi pa je stao da obrađuje ranije snimljene astronomske fotografije. Njega već neko vreme drma ta groznica pa nikud bez svog lap topa ne ide. Ko je hteo da ga sluša mogao je da prođe ubrzani kurs obrade. I zbilja, posle sat vremena pokazao nam je fantastično dobru sliku M 13! Svaka čast. 

Da iskoristim priliku i najavim: uveliko je u pripremi izložba astrofotografije Miloša Gagića. Održaće se u predivnoj galeriji u Novom Sadu, sredinom novembra. O detaljima ćemo pisati na vreme, za sad nek sve ostane na ovome. Da, još samo ovo: Miloš će na izložbi imati i goste po pozivu! 

Kada je pala noć i zvezde se pojavile na nebu svi smo veselo otišli na poljanu da posmatramo neke birane objekte: M 27, možda i najlepšu planetarnu maglinu, u Liri, Saturn koji je baš lepo nakrivio svoj šeširić, zatim Dumbbell….

U povratku je vozač autobusa pokušao svoju grdosiju da provuče kroz tesnu ulicu sa nekoliko parkiranih automobila – kad nam je u susret došao kombi. Ali bili smo veseli pa nas je rasprava našeg i vozača kombija zabavljala. Naravno, navijali smo na našeg vozača. Verovatno je zbog podrške navijača na kraju i pobedio.

Sve u svemu, bio je ovo odličan provod. Postoje planovi koji opravdavaju našu želju da se ovakvo edukativno druženje ponovi. A o tome čitaćete – uskoro!

 

AZCL5330

AZCL5360

Grupna fotografije (mada još nisu svi došli)

AZCL5411

Miloš u groznici

AZCL5466

Telphne man, slika Sunce

AZCL5467

Prodekan Rončević (PMF) proverva da li su nebeska tela na mestu

AZCL5476

AZCL5485

Kao što se jasno vidi: devojčica je oduševljena

AZCL5520

AZCL5544

AZCL5562

AZCL5584

AZCL5595

AZCL5602

AZCL5764

POGLEDAJTE I DRUGE FOTOGRAFIJE SA OVOG DOGAĐAJA (402 fotografije)

 

ELECTRA - FAQ – pitanja i odgovori

O projektu Electra

 

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 5 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 11 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...