Bio je petak, 12. avgust ove 2022. godine kada je opservatorija u Mladenovu otvorila kapiju i omogućila svim žiteljima sela i njihovim gostima da posmatraju Sunce preko dana, a druge nebeske objekte preko noći. Istina, od ovog drugog nije bilo ništa jer se uveče nebo prekrilo oblacima. Ali Sunce je bilo divno. 

U Srbiji baš i nema puno solarnih teleskopa, možda svega nekoliko, pa je posmatranje naše zvezde kroz takav teleskop retkost. A Sunce se juče baš lepo pokazalo i posmatračima je pružila tri lepe, graciozne tamne pege, i nekoliko protuberanci sa strane. Bar sam ih toliko ja video. 

Solarni teleskop je Lunt koji je kupljen u okviru projekta Vobanista pre jedno dve godine. S njim najviše radi Jaroslav Grnja, član tog, a i sada aktuelnog projekta ELECTRA. Ovaj belo zlatni teleskop, William Optics, koji možete videti na priloženim fotografijama, kao i sama opservatorija pripadaju takođe vernom članu oba pomenuta projekta, Milošu Gagiću. Odmah da dodam: opservatorija raspolaže sa više dobrih teleskopa, računara i kamera, ali sve je to sasvim skromno u poređenju sa opremom koja tek treba da stigne. O tome će sigurno biti dosta priče krajem ove i naročito početkom sledeće godine, pa ćemo se sad koncentrisati na pomenuti događaj „Otvorena vrata… Mladenovu“.

Taško je precizno reči koliko je posmatrača bilo juče u opservatoriji, jer vrata su bila otvorena gotovo ceo dan, a susedi i susedi suseda, su navraćali kako im je odgovaralo. Dođu, malo popričaju, skoknu do kuće da promešaju supu, vrate se… ali više od 30 ljudi je svakako dobro pogledalo Sunce. Možda i 50 njih.

Ali noćna atrakcija je izostala. Naoblačilo se toliko da ni Mesec nije uspeo da probije oblake. Čak je i kiša orosila travu. To je bila šteta, mada, lepo smo se svi ispričali, deca su razgledala maketu Sunčevog sistema i igrala neke svoje igre. 

Ono što je važno, čak važnije od samog posmatranja nebeskih objekata jeste eho čitavog događaja koji se danas proširio društvenim mrežama. Zbilja, organizatoru, Gagiću, stiglo je desetina pitanja o tome kada će se ovo posmatranje ponoviti.

 

AZCL4945 copy

AZCL4962 copy

AZCL4965 copy

AZCL4966 copy

AZCL5058 copy

AZCL5128 copy

AZCL5193 copy

ALBUM FOTOGRAFIJA SA OVOG DOGAĐANA - 72 fotografije

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...