Da još kažem svoje mišljenje o famoznoj "Srpskoj Novoj godini". Čikam sve koji je onako divlje i sa žarom slave po kafanama i diskotekama širom zemlje, da objasne zašto je to srpska, zašto pravoslavna i zašto Nova godina.

Izvod iz članka:

Prvo: ta Nova godina je zapravo merena po kalendaru Gaja Julija Cezara, a i on ga je preuzeo od Egipćana, tako da ne vidim zašto bi to bila nekakva "naša" nova godina. Mi smo prihvatili Gregorijanski kalendar kao Kraljevina SHS 1919. godine i ako je to neka referenca za pozivanje na srpstvo i tradiciju, onda OK. Samo mi neko treba da to objasni ali bez strasti.

Drugo: Nove godine se samo prigodno obeležavaju, a slavljenja po kafanama i u noćnim klubovima su produkt novog društva i potrošačkog mentaliteta, koji je zahvatio ne samo nesrećnu Srbiju, već i čitavu Evropu. (U Grčkoj, gde je pravoslavlje veoma jako i cenjeno, za "katoličku Novu godinu i "njihov" Božić je daleko veća pomama i slavlje njego u vreme njihovih tradicionalnih datuma.) Svima koji se sećaju ili čitaju istoriju je poznato da je kićenje jelki paganski običaj i da čak ni sa Hrišćanstvom nema NIKAKVE veze, a kamoli sa Pravoslavljem.

Kada bi se gledalo po veri, svi pravi Pravoslavci bi trebalo da znaju da je naš najveći praznik zapravo Božić, a ne Nova godina. Itd.

Zna se da je revolucionarnu reformu kalendara napravio naš akademik i profesor Milutin Milanković iz Dalja, daleke 1923. godine i da je njegov kalendar najprecizniji u svetu. Iako su rešenje prihvatile sve pravoslavne crkve i to overile potpisima svojih patrijarha, on nikada nije zaživeo, čak ni kod nas.

Zašto je to tako, ostaje svakome da sam zaključi.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  
Miuki
0 #8 Miuki 13-01-2010 19:55
Srpska nova godina = srpski kolektivni inat.
Vidan
0 #7 Vidan 09-01-2010 01:23
Praznici su mnogo više iracionalana stvar nego racionalna.
Činjenica je da iracionalne stvari mnogo više zbližavaju ljude od racionalnih (mnogi racionalni su to tokom istorije debelo koristili). Ne bih da sada polemišem o moralu racionalnih. Crkva, ali ne samo crkva, se nalazi između nauke i naroda više milenijuma. Crkva nije jedinstvena i svoj položaj ne određuje sama. Znači ima više crkava i više onih koji određuju položaje tih crkava. Neke crkve su više okrenute služenju iracionalnom i iracionalnima, dok su neke više u službi racionalnom i racionalnima (rekoh, da ne bih sada o moralu raconalnih).
Nauka bi trebalo da pazi da li svojim preskakanjem crkve i obraćanjem narodu, po ovakvim pitanjima, ne istiskuje jednu u korist druge crkve i svime onim što uz nju ide.
Nauka ne bi trebalo da čika narod i neobrazovane, već da ih nauči, ako je to moguće uz preskakanje crkve i svih onih koji određuju položaj crkve.
Istorijski to, svi smo toga svesni na žalost nauke, još nije ni blizu moguće. Hajde da onda (obzirom da ne čikamo Kineze, Jevreje, Muhamedance, pa ni Ruse) ne čikamo ni Srbe, nego da im čestitamo što doživeše Novo Leto Gospodnje i poželimo sreću i mnogaja dana i ljeta, odnosno zemaljskih rotacija i revolucija.
Po meni najpre bi trebalo "čikati" crkvu (i to ne samo jednu) o principu korišćenja Zvanične ravnodnevice kod određivanja datuma Uskrsa, pa i o principu korišćenja pravila za određivanje istog iz kalendara jedne crkve, a ne i iz kalendara druge crkve, i slično.
Možda i o korišćenju samih vremenskih zona kod praznovanja (ovo bi mogli da postavimo svima nama i svima na svetu), što da jedan te isti tren Zemljine Nove Revolucije počinje više od 24 sata i što mi svi na svetu u jednom trenu ne poželimo sreću jedni drugima.
Aca
0 #6 Aca 08-01-2010 12:50
Draško druže, očigledno je da i ti pratiš pravoslavni kalendar, jer si svim pravoslavcima čestitao Božič upravo 25. decembra po tom pravoslavnom kalendaru (7. januar) za koji kažeš da nije tačan
Nikola 1
0 #5 Nikola 1 08-01-2010 12:36
Па, овако: српска је зато што је славе Срби, православна је зато што се обележава по календару Српске православне цркве, а Нова година је зато што је првог јануара.

Од кога је календар који користи СПЦ преузет је прилично неважно, будући да се и обична нова година слави по календару који је такође од неког преузет.

Да ли се Српска Нова година обележава на прикладан начин је питање које је сасвим одвојено од питања треба ли она икако да се обележава.

Грчка православна црква, колико ја знам, је и стварно прешла на Миланковићев календар тако да није јасно на шта се мисли под њиховим традиционалним датумима. Наравно да тих датума неће бити никаквог славља кад их црква ни не обележава?

Кићење јелки, уношење бадњака и слично су изворно пагански обичаји интегрисани у хришћанство. Можда пре коју хиљаду година са хришћанством и нису имали никакве везе, али сада имају.
Milutun
0 #4 Milutun 07-01-2010 16:12
Vaistinu se rodi!

Nadovezacu se na komentar koji sam izneo u vezi sa Sasinim tekstom o kalendarima.

Jelka nije iskljucivo paganski niti samo rimokatolicki/p rotestantski obicaj. Jelka je drvo koje se ukrasava za Bozic i kod pravoslavnih, npr. u Rusiji, od davnina. Sad, izasli bismo izvan teme ukoliko bismo poceli da analiziramo poreklo i smisao obicaja. Samo podvlacim da kicenje jelki ima hriscanski smisao.

Milankovicev kalendar je u upotrebi kod svih pravoslavnih koji ne koriste julijanski kalendar, iako se to vrlo cesto gubi iz vida, jer su Milankovicev i gregorijanski identicni do 2800. godine. To su cinjenice.

Dosao sam i do informacije da je mozda jedino Finska Pravoslavna Crkva (ako je to tacan naziv) presla bas na gregorijanski a ne na Milankovicev kalendar.

Kada govorim o upotrebi kod pravoslavnih mislim iskljucivo na Crkvu, jer drzave primenjuju gregorijanski kalendar.

U svakom slucaju, primitivizam pri proslavama bilo kojih praznika nije konfesionalno obojen. Ne postoji "srpska" Nova godina. Ne treba da trazite da Vam neko to objasni jer Vam je sigurno jasno ;-)

Drasko, jos jedna stvar: Pravoslavci bi trebalo da znaju da im je najveci praznik Vaskrs, a ne Bozic ili Nova godina. Sve ima svoje mesto i sve je povezano jer nema jednog bez drugog, ali Vaskrs zaista jeste na prvom mestu. Nova godina ne spada u praznike koji imaju egzistancijalni smisao za vernika, ali je simpatican povod da jedni drugima izrazavamo dobre i lepe zelje. Nova godina se obelezava u Crkvi molitvom za "blagosloveno Novo leto dobrote Gospodnje", a svaka pomesna Pravoslavna Crkva je obelezava prema kalendaru koji je kod nje u upotrebi.

Drasko, nisam citao Vasu knjigu 'Kalendar kroz istoriju' i ne znam njen sadrzaj. Verovatno dobro znate sve sto sam danas pisao u okviru dva komentara u vezi sa kalendarima. Mislim da nije lose kao informacija za one koji se ne bave znacajnije ovom temom.

Pozdrav i sve najbolje!
draškod
0 #3 draškod 07-01-2010 15:02
Mada nisam baš u toku sa diskusijom i materijom (pišem o Rusima i njihovom planu da odlete na Mars uz pomoć nuklearnih/jons kih motora), čini mi se da se slažem sa Jevremom da je čitava pomama za Novom godinom potekla sa 'trulog zapada', i da više nema nikakve veze sa duhovnošću, sabornošću, itd. na šta bi trebalo da asocira.

Ako je J. kod mene naišao na rečenice koje ga asociraju na 'loše srpstvo' onda ili ne čita pažljivo, ili ne razume kontekst, ili se ja loše izražavam, na čemu se a priori izvinjavam ali to ne mogu mnogo da promenim.
To sa B92 nisam shvatio jer njih ne gledam, a inače ne delim ničije simbole niti mišljenja sem svoje ćerke koja ima 9,7 godina.

Hristos se rodi
Astronomski magazin
0 #2 Astronomski magazin 07-01-2010 14:41
Jevreme, bilo bi lepo da pre nego što napišete komentar pročitate tekst koji komentarišete.
Jevrem
0 #1 Jevrem 07-01-2010 13:59
Kicenje jelki, masovna kupoholijada, masovna histerija, masovna proricanja i ponavljanja na 10 Bozijih zapovesti i mir i pravljenje novogodisnjih zurki je produkt kapitalizma i nije proizveden kod nas vec na Zapadu. Autor bi trebalo malo vise da obrati paznju na to i da "izazove i cika Zapad", a ne pravoslavce pokrecuci cinicne recenice o 'losem srpstvu' koje je postalo izlizan simbol NVO i B92.
Autor ne treba da zaboravi na poentu tradicije i ocuvanja mira kao sto to radi veliki broj vernika razlicitih vera.
Dodaj komentar