Euclid

Mozaik od 208 gigapiksela je prvi deo mape koji su na Međunarodnom kongresu astronautike u Milanu, u Italiji, 15. oktobra 2024, predstavili Jozef Ašbaher, generalni direktor ESA i Kerol Mandel, direktorka nauke.

Mozaik sadrži 260 zapažanja urađenih između 25. marta i 8. aprila 2024. i pokriva 132 kvadratna stepena južnog neba, preko 500 puta više od punog Meseca.

Euklid posmatra oblike, rastojanja i kretanja milijardi galaksija do 10 milijardi svetlosnih godina. Kada završi posao biće to najveća 3D mapu Svemira ikada napravljena.

Prvi 1% od predviđene mape, oko 100 miliona izvora su zvezde u Mlečnom putu i druge ​​galaksije u njegovoj pozadini. Oko 14 miliona galaksija služiće za proučavanje tamne materije i tamne energije. Merenjem njihovih gravitacionih sočiva pokazaće se distribucija tamne materije u Svemiru. Raspored galaksija u vremenu kazaće više o tamnoj energiji i širenju Svemira.

Od 14. februara 2024. kada je misija započela svoja rutinska posmatranja završeno je 12% ankete. Objavljivanje 53 kvadratna stepena istraživanja, uključujući oblasti Euklidovog dubokog polja je planirano za mart 2025. Podaci misije prve godine biće objavljeni 2026. godine.

Euklid je evropska misija, koju je izgradila i kojom upravlja ESA, uz doprinose NASA-e. Lansiran je jula 2023.godine. U novembru 2023. i maju 2024. svet je dobio prve Euklidove slike. Konzorcijum Euklid koji čini više od 2000 naučnika iz 300 instituta u 15 evropskih zemalja, SAD, Kanade i Japana je odgovoran za obezbeđivanje naučnih instrumenata i analizu naučnih podataka. ESA je izabrala Thales Alenia Space kao glavnog izvođača za izgradnju satelita i njegovog servisnog modula, a Airbus Defence and Space je izabrao da razvije modul korisnog opterećenja, uključujući teleskop. NASA je obezbedila detektore Near-Infracrveni spektrometar i fotometar.

Svetlo plavi oblaci, mešavina gasa i prašine u našoj galaksiji reflektuju optičku svetlost njenih zvezda. Oblaci sijaju i u dalekoj infracrvenoj svetlosti koju je detektovala ESA-ina Plank misija.

https://www.esa.int/.../Zoom_into_the_first_page_of_ESA...

https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Euclid

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

  

 


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 15 sati ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 2 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 2 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 3 dana ranije

Foto...