Za nepoverovati: ulovio sam Konsku glavu (Horsehead Nebula) u sred dana :).

Pozdrav

Dragan Miladinović

Horsehead vidljiv po danu

O Glavi

Tamna maglina  Konjska glava (engl. Horsehead) je smeštena u sazvežđu Orion, južno od zvezde Alnitak u Pojasu lovca i predstavlja samo najmarkantniji deo mnogo većeg Orionovog oblaka.

orionOd nas je udaljena 1500 godina, što znači da je sada vidimo onako kako je ona izgledala u vreme kada je živeo kralj Artur. Sloveni su u to doba otkrivali čari Balkana i razmišljali da se trajno nastane na njemu.

Konjska glava je jedan od najpopularnijih nebeskih objekata među astrofotografima.

Tamne magline su difuzne magline koje se sastoje od međuzvezdane prašine (submikronske čestice) različitog molekulstkog sastava, a primećuju se jer zaklanjaju vidljivu svetlost zvezda ili drugih sjajnih objekata koji se nalaze iza njih. Nazivaju se i apsorpcione magline.

Glavu je otkrila Viliamina Fleming (Williamina Fleming, 1857-1911), škotska astronomkinja. Priča o Viliamini je interesantna. Radila je kao služavka kod profesora Edvarda Pikeringa (Edward Charles Pickering 1846-1919, američki astronom) koji je iznerviran nesposobnošću svojih muških asistenata jednom povikao kako bi posao bolje odradila i njegova služavka. Kasnije se pokazalo da je to bilo više nego tačno. Pikering, koji je u to vreme bio direktor Harvard College Observatory je Viliaminu zaposlio na opservatoriji da obavlja administrativne poslove a ona je tu, između ostalog, osmislila poseban sistem oznaka zvezda, učestvovala u sastavljanju zvezdanog kataloga (u koji je ubeležila 10 000 zvezda), otkrila 59 maglina, preko 310 promenljivih zvezda, 10 novih itd. Usput je otkrila i Konjsku glavu 1888.

***

Horeshead Nebula - snimak Svemirskog teleskopa Habl:

Head Horse 676x707

Još nekoliko fotografija Dragana Miladinovića

Oni nas posmatraju!

Mesec i dunavski pejsaž

Horsehead u vidljivom delu spektra


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 23 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije