Ova galaksija ima i svoju NGC oznaku: 4258. Nalazi se u sazvežđu Lovački psi (Canes Venatici), a otkrio ju je 1781. Pier Mešen (1744-1804), francuski astronom poznat po tome što je dopunio Mesijeov katalog maglina i zvezdanih jata.

Ne zna se precizno koliko je ova galaksija daleko od nas, ali procene idu od 22 do 25 miliona svetlosnih godina. Spada u Sejfertove galaksije (spiralne ili nepravilne galaksije sa izuzetno sjajnim jezgrom). U njenom središtu nalazi se supermasivna crna rupa koja guta obližnje delove galakstičkog jezgra.

Njen prečnik iznosi oko 60 (po nekim procenama sto) hiljada svetlosnih godina i spada u najveće obližnje galaksije. Ovde je vidimo na sniku koji je načinjen sa HAblovog teleskopa (ispod slike su bliži podaci o autorima)

 

1152px Messier 106 visible and infrared composite

"Messier 106 visible and infrared composite" by Image credit: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), and R. Gendler (for the Hubble Heritage Team). Acknowledgment: J. GaBany - http://www.spacetelescope.org/news/heic1302/ (see also http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2013/06/). Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Messier_106_visible_and_infrared_composite.jpg#/media/File:Messier_106_visible_and_infrared_composite.jpg
 

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije