- Pun Mesec na zapadu je bio snažan izvor svetla, kao reflektor iznad grada, zaista sam mogao da čitam već malo krupnija slova na toj svetlosti. Upijajući tišinu oko sebe, vratio sam se u kuću, sa ovim neobičnim raspoloženjem.

Mesec 8. oktobra 2014.

Eclipse 434 a2

Eclipse 439 a2

Eclipse 449 a2

Početkom oktobra 2014. bio sam u obavezama, i samo zahvaljujući tome što sam jedno veče na brzinu pogledao «Astronomski magazin», saznao sam da će uskoro biti pomračenje Meseca na koje sam potpuno zaboravio.

I naravno, morao sam se bar malo pripremiti. Dva dana ranije očistio sam senzor a ranac sa opremom ostavio da stoji spreman pored izlaznih vrata. Prognoze vremena za jutro 8. oktobra bile su loše, a veče pred pomračenje kiša je padala do ponoći.

Iako sam podesio alarm da me probudi u 6 sati ujutro, ipak sam se sam probudio oko 4 sata i odmah otišao do prozora – bila je predivna vedra noć i komšiluk obasjan jarkom mesečinom. Prizor me je mamio i izašao sam napolje iz kuće – u momentu mi je pao u oči veliki Orion na jugu. Delovao je tako blizu... samo što nije pao na mene. Prostrujalo mi je kroz glavu: «Ah, zimsko sazvežđe... eto nama zime...», ali odmahnuo sam glavom i krenuo u baštu. Ovo razvedravanje posle kiše stvorilo je tako čisto nebo da su zvezde neuobičajeno jako sijale, ne sećam se kad sam takvo nebo video, ima sigurno nekoliko godina. Pravo osveženje (za posmatranje) posle letnje izmaglice u vazduhu.

Pun Mesec na zapadu je bio snažan izvor svetla, kao reflektor iznad grada, zaista sam mogao da čitam već malo krupnija slova na toj svetlosti. Upijajući tišinu oko sebe, vratio sam se u kuću, sa ovim neobičnim raspoloženjem.

Kada sam drugi put izašao napolje, ovoga puta u 6 sati i 15 minuta, napolju je i dalje bilo vedro, ali je vladala noć. Uperio sam pogled ka istoku, ali još nikakvog svetla nije bilo, a i da jeste, krili bi ga oblaci koji su se udaljavali. U bašti je sada bila druga situacija: u prethodnom izlasku mogao sam da vidim svaku travku oko sebe, a sada je bila mrkla noć. Odjednom se sve izmenilo. Na mestu gde bi trebalo da bude Mesec, nalazila se samo neka narandžasta mrlja u obliku srpa i ostatak kruga u prilično tamnoj braon boji. Situacija se tako naglo promenila i Mesec je delovao tako «napadnut» da je i meni posle desetak posmatranja ranijih pomračenja bilo malo neprijatno. Ali to uvek vredi doživeti.

Eclipse 462 a2

Eclipse 477 a2

Tu napravim nekoliko snimaka i onda se brzo odvezem na uzvišenje u blizini da uhvatim poslednje trenutke pomračenja. Jedva sam stigao. Mesec je brzo tonuo prema horizontu i nestao u toku svitanja. Poslednja fotografija je snimljena napamet, Mesec sam video tek na snimku, nisam ga tada video golim okom, samo sam naslutio gde bi mogao biti.

Nevidljivo pomračenje Meseca

Pomračenje Meseca
Mesec se pomrači kada uđe u Zemljinu senku. Ova senka ima konusni oblik pošto je Sunce mnogo veće od Zemlje. Duga je u proseku 1 367 650 kilometar...
O pomračenjima Meseca
predanja i istorija
MESEC I deo
Knjiga o Mesecu
Author: Ljubomir Pavković

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije