Otprije nekoliko mjeseci međunarodni tim astronoma amatera u kojemu se nalazi i Zlatko Orbanić iz Pule, krenuo je u ambiciozni projekt fotonskog lova na nebeske dragulje.

Idejni začetnik projekta je Giuseppe Donatiello a u tim su uključeni vrsni astrofotografi iz nekoliko zemalja; Paolo Demaria, Mark Elvov, Andrew Genualdi, Rolando Ligustri, Tim Stone, Alessandro Elio Milani, Marco Favuzzi, Terenzio Fusco, Andrea Pistocchini te Zlatko Orbanić. Ideja o formiranju tima te projektnim zadacima proizašla je iz velikih zahtjeva koje vrhunska astrofotografija postavlja pred astronome. Nedovoljan broj vedrih noći, vremenske ne/prilike (vjetar, vlaga, oblaci), prozračnost i transparentnost atmosfere, prisustvo svjetlosnog zagađenja, geografska lokacija i nadmorska visina.. sve su to elementi koji uvelike utječu na ne/mogućnost stvaranja iznimno kvalitetnih astrofotografija. Tome svakako treba pribrojiti vrstu i kvalitetu optoelektroničke opreme koja se koristi, iskustvo samog astrofotografa, način obrade „sirovih fotografskih materijala“ a nemali nepovoljan moment za dobivanje vrsnih astrofotografija je i to što su astronomi amateri zapravo zvjezdani entuzijasti sa svojim osobnim i poslovnim obvezama, ljudi kojima je astronomija hobi a ne zanimanje.

Svemu tome ovaj je tim astronoma odlučio doskočiti koristeći zajedničke resurse. Svi članovi tima tijekom nekoliko sedmica fotografirali su iste objekte. Nakon što je svatko od njih na taj izazov potrošio nebrojene noći, najbolje materijale poslali su začetniku projekta koji je sve materijale obradio i napravio kompozitnu fotografiju. Prve dvije tako dobijene astrofotografije rezultat su obrade snimljenih 1800 minuta najkvalitetnijih materijala. Riječ je o fotografijama zvjezdanih gradova (galaktika) M33 i M101 koje ekskluzivno predstavljamo našim čitateljima.

Zahvaljujući današnjim optoelektroničkim i računalno-komunikacijskim tehnologijama rezultat koji predstavljamo na svjetskoj je razini. Možda najbolje u prilog tome govori činjenica da ovakve astrofotografije bezmalo do prije par godina nisu mogli napraviti ni najveći svjetski teleskopi uključujući i one smještene u svemiru! Ovakav način suradnje te korištenja različite opreme razmještene diljem svijeta (i svemiru) koriste i najveće svjetske astronomske institucije. Zlatko Orbanić svoj je doprinos ovom projektu dao fotografirajući galaktike M33 i M101 sa lokacija u Puli i Vidulinima.

 M33 zlatkoteamM 33, velika fotografija

M101 zlatkoteamM 101, velika fotografija

Još neke fotografije Zlatka Orbanić

Zapadna maglina Veil

NGC 457 - Sova

Tranzit Venere - Istra

Konjunkcija Meseca i Venere


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije